Вкусна рецепта, предоставена от мама Мая Димитрова и Марина Василева - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.

Съставки

  • 700 г Филе от сьомга
  • 1 щипка Шафран
  • 1 глава Лук
  • 4 скилидки Чесън
  • 1/2 ч.ч. Спанак
  • 1/2 ч.ч. Сметана
  • 1 ч.л. Лимонов сок
  • 1/2 ч.ч. Вода
  • 150 г Киноа
  • 450 мл Вода
  • 1 глава Лук
  • 1 скилидка Чесън
  • 2 бр. Моркови
  • 1 щипка Кафява захар
  • 30 г Сушени домати
  • 30 г Филирани бадеми

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете сьомгата на 4 еднакви парчета и ги запържете в зехтин до готовност.
  • 2. В друг тиган със зехтин задушете нарязаните на ситно лук и чесън. 
  • 3. Загасете с виното, добавете спанака, нарязан на ситно.
  • 4. След около 2 мин. добавете сметаната, водата, лимоновия сок и шафрана. Оставете да поври няколко минути. 
  • 5. С готовия сос поръсете рибата.
  • 6. За да направите салатата сварете предвиденото киноа във вода за 10 - 15 мин. или до пълната й готовност и я отцедете.
  • 7. Лука нарежете на полумесеци, чесъна на ситно, а морковите на лентички с белачка.
  • 8. В тиган загрейте зехтин. Добавете лука, чесъна, морковите, захарта и сол на вкус.
  • 9. Оставете ги да омекнат на умерен огън за 10 мин докато се карамелизират. Добавете приготвеното киноа в тигана и сушените домати, нарязани на ситно. 
  • 10. Бадемите запечете в сух тиган за кратко докато си променят цвета.
  • 11. За дресинга смесете сол, балсамико и зехтин. Полейте салатата и я  разбъркайте добре. 
  • 12. Отгоре поръсете със запечените бадеми и сервирайте салатата към сьомгата със соса.