Сладка пухкава съблазън от тесто и домашно боровинково сладко.

Съставки

  • 1-2 ч.л. Нишесте
  • 1 1/2 ч.ч. Сладко от боровинки
  • 225 г Краве масло
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 2 1/2 ч.ч. Брашно
  • 1 ч.л. Лимонов сок

Начин на приготвяне

  • 1. Кубчета студеното масло се нарязват и се разбъркват с брашното, докато се получат трохи.
  • 2. Добавят се яйцето и около ½ ч.ч. студена вода и се замесва тестото.
  • 3. Оставя се в хладилник за ½ час.
  • 4. Тестото се разточва и се слага във форма с диаметър 23 см. Надупчва се с вилица.
  • 5. Основата се намазва със сладко от боровинки, напръсква се с лимонов сок и се поръсва с нишесте.
  • 6. Пече се в загрята до 180 градуса фурна до златисто.
  • 7. След изваждане от фурната сладкишът се оставя да изстине и да престои няколко часа преди нарязване, за да не се разтече плънката.