Цветовете на дивия лук са не само красиви, но и с много наситен цвят, който може да се използва в кулинарията. Ако искате да си направите розов оцет с подчертано пикантен вкус, трябва да използвате момента, в който тези цветове са най-големи. За основа вземете бял балсамов оцет, за да сте сигурни, че ще получите хубав, арък нюанс. 

 

С оцета може да овкусявате салати и дресинги. Може да използвате и за декорация, като капвате по няколко капки и просто върху бялата чиния. 

 

 

 

 

 

 

Съставки

  • 100 г Цветове от див лук
  • 700 мл Бял балсамов оцет

Начин на приготвяне

  • 1. Изсипете бутилката с оцет в голям буркан. 
  • 2. Добавете цветовете на лука.
  • 3. Затворете с тапа. Разклатете енергично и оставете на тъмно. Всеки ден в продължение на 3 дни правете същото.
  • 4. След около 4 дни красивият цвят на цветовете на лука излиза и оцветява светлия оцет. 
  • 5. Дръжте на тъмно и хладно, далеч от слънце, за да не избледнее.