Вкусна рецепта, предоставена от мама Мая Димитрова и Марина Василева - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.

Съставки

  • 200 г Кускус
  • 1-2 бр. Портокал
  • 30 г Краве масло
  • 3 скилидки Чесън
  • 2 глави Лук
  • 400 г Морски дарове
  • 400 г Чери домати
  • 3 с.л. Зехтин
  • 1 ч.л. Доматено пюре

Начин на приготвяне

  • 1. Задушете в масло нарязаните на ситно лук и чесън. 
  • 2. Полейте морските дарове с топла вода, за да им падне леда.
  • 3. Подсушете ги върху хартия и ги добавете към лука и чесъна в тигана. Морските дарове ще пуснат доста вода, която трябва да оставите да изври. 
  • 4. Добавете настъргана портокалова кора и портокалов сок.
  • 5. Сложете чили сос, черен пипер и сол. Оставете ги да се задушат до готовност.
  • 6. Накрая добавете пресен копър и филета от портокал. Разбъркайте добре.
  • 7. За да направите салатата залейте кус-куса с вряла вода. 
  • 8. Когато е готов и си е поел водата го залейте със зехтин. 
  • 9. Отделно в зехтин задушете лукът, нарязан на полумесеци със щипка захар и доматеното пюре.
  • 10. Прибавете чери доматите, нарязани на половинки. 
  • 11. Оставете соса да ври около 5 мин и прехвърлете кускуса в него, поръсете с наситнена мента и разбъркайте.
  • 12. Сервирайте морските дарове върху канапе от кускус и отгоре поръсете със свежи филета от портокал.