В превод от турски köpekoğlu (кьопоолу) означава ястие с печени патладжани, но и подлец. Подло е, ако имаш хубава рецепта да я криеш. Ние в bistro.bg нр го правим. 


Кьопоолуто може да се затвори в буркани и така да имате вкусно предястие, което е готови за минутки и през есента, и през зимата. Ползва се като гарнитура, салата, или се маже на филийка. За приготвянето на 7 буркана от 400 г са нужни 5 кг патладжани. Макар да изглеждат големи, когато се изпекат и обелят теглото им значително намалява.  


За да ги овкусите, може да добавяте отделно сол, оцет и подправки, а може и да стриете всички заедно в хаванче. 

 






 

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Орех
  • 7 скилидки Чесън
  • 2 с.л. Магданоз
  • 2 с.л. Оцет
  • 50 мл Олио
  • 500 г Червени чушки
  • 500 г Патладжани

Начин на приготвяне

  • 1. Изпечете патладжаните и чушките цели на открит силен огън или във фурната. Нарежете патладжаните по дължина и посолете. Оставете да постоят 20 минути. След това изцедете отделената вода и изплакнете обилно със студена вода. Чушките сложете в найлонова торбичка и завържете за 15 минути.
  • 2. Обелете патладжаните от кората и нарежете на кубчета. Чушките обелете от ципата и също нарежете на едри парчета. 
  • 3. Смесете зеленчуците в дълбока купа. Може леко да намачкате. Овкусете с оцета, олиото и ситно нарязания чесън.
  • 4. Орехите нарежете на малки парченца. Добавете и разбъркайте.
  • 5. Преди да поднесете, поръсете с пресен ситно нарязан магданоз.