Класическата рецепта за киш Лорен е с основа от ронливо тесто и наподобява пай. Много практичните французи обаче го заместват с обикновено готово бутер тесто, с което съкращават времето за приготвяне наполовина. Ние предпочитаме класическия вариант, но ви съветваме да експериментирате и да изберете своята версия. И двата вида тесто можете да приготвите предварително и да съхранявате една седмица в хладилник. Ако решите да замразите тестото, не забравяйте да го извадите от фризера поне 4 часа преди обработката. В този случай пак го премесете и оставете да почине за 15 минути в хладилник преди да продължите с рецептата.

Съставки

  • 3 бр. Яйца
  • 200 г Сирене Ементал
  • 1 щипка Сол
  • 1 щипка Черен пипер
  • 100 г Пушен бекон
  • 200 г Брашно
  • 100 г Краве масло
  • 4 с.л. Ледена вода
  • 1 щипка Сол
  • 200 г Сметана
  • 2 глави Лук
  • 1 щипка Индийско орехче

Начин на приготвяне

  • 1. Пресяваме брашното и правим кладенче.
  • 2. Слагаме в кладенчето нарязаното на малки късове масло, млякото и солта.
  • 3. Месим бързо и енергично до получаването на твърдо тесто.
  • 4. Оформяме тестото на топка и оставяме за 20 минути да почине в хладилника.
  • 5. С разточеното тесто се покриват дъното и страните на форма за киш.
  • 6. Беконът се запържва с двете глави лук, нарязани на кубчета, и се оставя да изстине напълно.
  • 7. Сметаната и яйцата се разбиват и овкусяват със сол, пипер и индийско орехче.
  • 8. Яйчената смес се разбърква с бекона и лука, след което се прибавя настърганият Ементал.
  • 9. Пълнежът се изсипва върху тестото и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато кишът придобие апетитен златисто-кафяв цвят.