Тази рецепта е чудесен вариант, в случай че разполагате с повече риба, останала ви е такава от Никулден или друг празник, или просто сте купили риба в консерва. Малките златни рибки са сравнително бърза за приготвяне вечеря или обяд. Децата ги харесват и хапват с апетит, защото формичките са забавни и предизвикват интереса им. И не на последно място - вкусни са.

 

Може да ги направите с всякакъв вид риба. Ако ви е останал шаран от Никулден, почистете месото от костите и го накъсайте на дребно. Ако използвате риба от консерва, е важно да отцедите соса, за да не се разводни прекалено сместа.


Оформяйте рибките на ръка - не е трудно. Първо направете топче в дланите си, за да стане гладко, след това го разтеглете в елипса, на която оформете и опашка.


Тези рибки вървят чудесно с млечен сос.

Съставки

  • 5 бр. Картофи
  • 400 г Филе от риба
  • 80 г Краве масло
  • 1 ч.л. Сол
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1/2 ч.ч. Галета
  • 4 с.л. Прясно мляко

Начин на приготвяне

  • 1. Ако ви е останала риба от празника, почистете я от костите и я накъсайте на дребни парченца. Може да използвате и риба от консерва - тон, сьомга или друга бяла риба.
  • 2. Измийте картофите и ги сварете във вода. Когато са готови, изцедете горещата вода, залейте със студена и оставете малко да се охладят. Обелете картофите и ги нарежете на едро в дълбока купа. Добавете маслото - то ще се разтопи от топлината им, както и прясното мляко. Намачкайте, докато се получи пюре.
  • 3. Към пюрето добавете солта и черния пипер и разбъркайте.
  • 4. Изсипете парченцата риба и отново разбъркайте.
  • 5. Застелете тава с хартия за печене. Включете фурната, за да се топли, на 180 градуса.
  • 6. Оформяйте рибките с ръка - вземете количество, колкото топка за голф, и оформете елипса между дланите си. Притиснете леко към края, така че да се оформи тяло и опашка. Подредете рибките в тавата.

     

  • 7. Печете 25-30 минути. Колкото повече печете, по-хрупкави ще станат рибките.

     

  • 8. Към тях може да приготвите млечен сос с чесън, копър и сол, както и гарнитура от варени на пара зеленчуци.