Казват, че пошираните яйца са едно от базовите умения за всеки готвач в кухнята. Опитайте тези и ще се влюбите в чувството за вкус, ситост и емоция, гарантирани от тази рецепта.

Съставки

  • 1 с.л. Винен оцет
  • 100 мл Пилешки бульон
  • 150 г Бекон
  • 1 с.л. Брашно
  • 3 с.л. Краве масло
  • 8 филии Хляб
  • 1 глава Лук
  • 3 скилидки Чесън
  • 6 глави Шалот
  • 750 мл Сухо червено вино
  • 8 с.л. Яйца
  • 2 бр. Дафинов лист
  • 1 стрък Мащерка
  • 1 стрък Целина

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете бекона на 2 или 3 пачета по дължина и го запържете в 1 с.л зехтин и малко масло до хрупкавост.
  • 2. Извадете на домакинска хартия за 2-3 минути и прехвърлете в чиния.Нарежете лука на кубчета, шалота на тънки ивички, а 2 скилидки чесън на филийки.
  • 3. В мазнината от пърженето на бекона добавете останалото масло и запържете двата вида лук за 4-5 минути. В края добавете чесъна и гответе около 30 секунди.
  • 4. Сложете мащерката дафиновият лист и целината, налейте виното и подправете със сол и черен пипер.
  • 5. Оставете сместа да кипне, а след това намалете котлона и варете 20-25 минути, доакто се редуцира наполовина.
  • 6. Прецедете соса, почистете съда с докаминска хартия и върнете течността. Налейте бульона и винения оцет, оставете да заври, намалете котлона и редуцирайте за още около 15 минути. В края добавете смесено с малко брашно масло и разбъркайте добре.
  • 7. Счупете на порции яйцата всяко в отделна купичка. Внимателно слагайте по 2-3 яйца в гореща, но не вряща вода. Варете точно 3 минути и извадете с решетъчна лъжица.
  • 8. Препечете хляба на тостер или грил тиган и натъркайте всяка филийка с чесън.
  • 9. За да сервирате в чиния сложете 2 филийки хляб, полейте с малко сос, върху всяка филийка сложете по 1 яйце, отгоре по няколко парченца бекон и завършете с още малко сос.
  • 10. Може да затоплите бекона преди сервиране. Поръсете с малко пресен или див лук. Поднесете с вино .