Охлажда се и се украсява с няколко резенчета банани.

Съставки

  • 120 г Брашно
  • 25 г Пудра захар
  • 1 щипки Сол
  • 1 бр. Лимонова кора
  • 60 г Краве масло
  • 4 с.л. Конфитюр от ягоди
  • 5 с.л. Обезмаслена извара
  • 3 бр. Банани

Начин на приготвяне

  • 1. Брашното се пресява в купа. Добавят се пудрата захар, солта и лимоновата кора.
  • 2. Сместа се охлажда и се украсява с няколко резенчета банани.
  • 3. Добавя се жълтъкът и съставките се омесват на еластично тесто.
  • 4. Тестото се оформя на топка, увива се в прозрачно фолио и се оставя на студено около 30-40 минути.
  • 5. Намазва се формата с масло. Тестото се разточва на тънко върху поръсена с брашно работна повърхност и се разстила във формата. Запича се за 10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, след което се намалява на 180 градуса.
  • 6. Блатът обилно се облива с конфитюр.
  • 7. Обелените и нарязани на кръгчета бананите и се нареждат върху блата.
  • 8. Разбъркват се лимоновата извара с ¼ от обезмаслената извара и яйцата. Всичко се изсипва върху бананите.
  • 9. Сладкишът се пече 35-40 минути.