Сътворяването на този вълшебен сладкиш изисква малко повече внимание и предварителна подготовка. Повечето съставки трябва да се накиснат в различни съдове от предния ден. Нахутът се покрива със студена вода, като се оставя да омекне през цялата нощ. Пшеницата и оризът старателно се изплакват, след което в отделен съд се заливат с вода. Смокините, кайсиите и портокаловите кори се накисват в гореща вода за половин час, след което се прецеждат, а водата, в която са киснали, се запасва. Нарязват се на ситно, смесват се със светлите стафиди и се оставят настрана.

Името идвa от aрaбскaтa думa "aшр" зa числото десет и е свързaнa с мюсюлмaнския прaзник Ашура.

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Портокалови кори
  • 1/3 ч.ч. Сушени кайсии
  • 1/2 ч.ч. Нахут
  • 1 ч.ч. Пшеница
  • 1 ч.ч. Бял ориз
  • 1 1/2 ч.ч. Захар
  • 1/2 ч.ч. Лешници
  • 1/2 ч.ч. Шамфъстък
  • 1/2 ч.ч. Кедрови ядки
  • 1 ч.л. Ванилия
  • 1/3 ч.ч. Светли стафиди
  • 1/3 ч.ч. Сушени смокини
  • 12 с.л. Розова вода

Начин на приготвяне

  • 1. Нахутът се залива с 4 л студена вода. Кипва се, след което се оставя да ври на среден огън около час, докато омекне.
  • 2. Междувременно се кипва 1 л вода, добавят се пшеницата и оризът, като се оставят да къкрят на слаб огън около половин час. Сместа се разбърква на често, докато пшеницата и оризът омекнат.
  • 3. Прибавя се нахутът.
  • 4. Сипва се и водата, в която са киснали плодовете, захарта, нарязаните на ситно лешници, шамфъстъка и кедровите ядки. Кипва се на среден огън, като се бърка непрекъснато – около половин час или малко повече. Сместа се оставя да се посгъсти.
  • 5. Добавят се ванилията, стафидите, смокините, кайсиите и портокаловите кори и всичко се вари още 20 минути, при непрекъснато бъркане.
  • 6. Отстранява се от огъня и се разбърква заедно с розовата вода.
  • 7. Ашурето се оставя да се охлади на стайна температура. Преди сервиране се поръсва с канела и се украсява с орехи и зрънца нар.