В средата на работната седмица слънцето ще се прокрадва измежду облаците, а температурите ще продължават да се вдигат, макар и с минимални темпове. Вижте къде ще е най-приятно времето на dalivali.bg.

Първите зелени нотки на настъпилата пролет се прокрадват и в облеклото ни, чийто основен акцент е рокля с мини дължина.

Към нея добавихме дамска чанта, боти, обеци и слънчеви очила. Така сме напълно готови за предизвикателствата на дена.

И понеже сме на зелена вълна, искаме да споделим с вас кои са храните против пролетна умора. Да, повечето от тях са зелени.

Един от главните герои на пролетта е зеленият лук. Повечето хора избират тънки стебла, за да са сигурни, че лукът е крехък и с приятен вкус. Ако купите обаче лук с по-дебели стебла, ще можете да ги обръщате по-лесно в тигана, когато се готвят. Пресният лук е чудесен за салати, сандвичи, дори за песто, а като гарнитура може да го поднесете с печени меса или с картофи на фурна.

Листните салати действат буквално като енергийни бомби на тялото. Те изобилстват от  хлорофил, който е ценен помощник при детоксикация на организма, фибри, с които се стимулира храносмилането, антиоксиданти, които предпазват от болести и укрепват имунитета. А знаете ли, че градинската салата и марулята успокояват нервната система?

Левурда, тученица, киселец, лапад и коприва са зелените дарове на пролетта, които не бива да пропускате да включите в менюто си. Левурдата е известна и с името мечи лук, защото след зимен сън, събудените мечки първо хапват точно от нея. Точно така регулират работата на храносмилателната си система. Копривата ще достави на организма ви много желязо и витамини витамини А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С.

Снимка: iStock

Спанакът и лападът са истински ядрени оръжия в борбата с пролетната умора. 

Към зелените храни, които ще ви помогнат да преборите пролетната умора, категорично добавяме и листата на руколата. Те са изключително вкусни и здравословни. Комбинират се идеално с чери домати и сирене, заради леко горчивия си вкус. Руколата подсилва имунната система и предпазва от пролетни вируси.

Пресният чесън и репичките са най-вкусни и крехки точно по това време на годината. А знаете ли, че може да използвате дори листата на репичките? Обикновено ги изхвърляме, но всъщност спокойно можем да добавим зелената част в салатата си. Високото съдържание на фибри действа положително на храносмилателната система и създават усещане за ситост.