Наскоро Елена Петрелийска от MasterChef проведе първия си кулинарен терапевтичен клас. Свързахме се нея, за да научим повече подробности за него, както и за останалите проекти, по които работи.

„От 7 години водя кулинарни курсове, но сега реших да направя нещо ново. Терапевтичният клас е посветен на хранителните нарушения и разстройства. В разгадаването на тази алхимия от емоции и хранене ми помага и доктор Светлана Димитрова, която е психотерапевт“ – сподели ни Елена.

Курсът е еднодневен и ни учи на правилните комбинации от храни, за да може тялото да се самолекува. Да разпознаваме вътрешните сигнали на организма.

Снимка: Личен архив

Ето няколко примера. За да се усвои добре желязото, ни трябва витамин С. Затова е добре салатата от спанак да е с дресинг от цитрусови плодове или да добавим пресни чушки, които са богати на витамин С.

Снимка: Личен архив

При безмесното хранене зърнените храни трябва да се комбинират с бобови. Към ризотото да добавим шепа нахут или към ориза да прибавим грах. Така получаваме пълноценен протеин.

Курсистите, записали се за терапевтичен клас, получават и индивидуален хранителен режим, изготвен от Елена Петрелийска.

Тя планира след време да провежда курсове и в други градове, като темите ще са свързани с различни болестни състояния.

Снимка: Личен архив

Всъщност Елена често пътува из страната, тъй като съпругът й Ники е консултант на различни ресторанти, обучава персонала им и изгражда менютата.

Консултирането е на два етапа по две седмици, като паузата между тях също е две или три седмици.

Семейството вече е работило в Казанлък, Пловдив, Златни пясъци, Бургас и Гоце Делчев. В момента преговаря и за два ресторанта в Испания.

Снимка: Личен архив

„Една от често срещаните грешки в ресторантите е, че оставят на персонала да си определя работното време. Имат прекалено голяма свобода и не са добре обучени. Липсва дисциплина и организация. Хората не знаят как да си направят нужните заготовки и в какво количество. На мнозина не им се работи и не се интересуват от работата. Малцина са тези, които попиват, но заради тях виждаме, че усилията ни имат смисъл“ – разказа ни Елена.

Снимка: Личен архив

От скоро тя прави със своя 5-годишен племенник Александър кулинарно шоу в Инстаграм, което се казва „Шеф и половина“.

Снимка: Личен архив

Елена свързва наближаващите великденски празници не толкова с обилното хранене, а със завръщането към боядисването на яйца с естествени продукти.

Снимка: Личен архив

„Баба ми, на която съм кръстена, винаги боядисва с обелки от червен и бял лук. Аз боядисвам също така с куркума, чай каркаде, лилаво зеле и листа от рози. Иначе козунаците ги прави Ники“ – сподели ни Елена, която тази година ще празнува Великден в Гърция.

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

  • Как да си боядисате разноцветни яйца с ефект „водни боички“
  • Картички за Великден и хубави пожелания за празника (СНИМКИ)
  • Защо боядисваме яйца на Великден? (СНИМКИ+ВИДЕО)
  • 10 безумни великденски традиции по света
  • Велики понеделник – кой има имен ден днес
  • 5 традиционни ястия за Лазаровден и Цветница
  • „Любовница“, салатата която със сигурност ще заобичате и вие (СНИМКИ)
  • Кога е Лазаровден през 2024 г.? Лазаруване и други традиции
  • Преди празниците: Коя храна може да доведе до трайни увреждания на мозъка (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • 59 лв. за специален козунак и какви още цени ни чакат този Великден (СНИМКИ)