„Да правиш това, което ти доставя удоволствие - значи да бъдеш щастлив!“ 
Волтер

Кое ни прави щастливи?

За да проправим своята малка пътека към щастието, понякога трябва да се опрем на физиологията и да правим това, което прави тялото ни щастливо.

На биологично ниво отговорниците за щастието са ендорфините. Наричат ги още хормоните на щастието. Как да направим така, че да ги отделяме в по-големи количества и да сме истински щастливци? Имаме ли нужда от почивка в Занзибар или полет със сувалка в Космоса? Не – всъщност е много по-лесно. Има няколко изпитани, лесни и вкусни начини да станем истински властелини на щастието.

Физическа активност

Тренировките са един от най-добрите начини за освобождаване на ендорфини. Стремежът и усещането за удовлетворение след добра тренировка се дължи на чувството за добри постижения. На физическо ниво пък тяло ни благодари, че се грижим за него с усещането за пълноценност.

Аромати

Някои аромати могат да приповдигнат настроението ви, като предизвикват организма да освобождава още ендорфини. Има две миризми, за която се смята, че предизвикват щастие у почти всички хора. Това са ванилията и какаото.



Вкусове

Много храни могат да засилят действието на ендорфините. Шоколадът например е един от доказаните начини „хормоните на щастието“ да скочат високо. Само няколко блокчета са достатъчни, за да ни накарат да се усмихнем, да повишим настроението си и да подобрим здравето.

Чудили ли сте се защо, след като сте изяли малко шоколад, усещането за щастие и доволство се увеличава?

Това ли направи с вас последният шоколад, който хапнахте? Какъв беше той? Защо го изядохте - имахте ли нужда от нещо сладко, искахте да почерпите някого, или пък трябваше да повишите енергията си? Това ли беше най-доброто, което можехте да дадете на тялото си? То постоянно ни дава сигнали какво е добре за нас и какво не. Чуйте го.

Може да опитате нещо истинско, различно, вкусно и запомнящо се.

Такива са шоколадите Millesime. Не просто какаово блокче, а шоколад преживяване.

Те са изработени от 100% биологичен продукт. Производството им е базирано на принципите за опазване и подобряване на насажденията, какаовите дървета, почвите и културите. Познава се всяка насаждания, а подборът на реколтата на какаовите дървета е особено прецизен.

Millesime са:

  • без глутен
  • без палмови мазнини
  • ръчно правени
  • поддържащи справедливата търговия при изкупуване на продукцията (fare trade)
  • с международни награди 

Какаото за шоколадите се събира от сърцето на Гватемала, Панама, Никарагуа, Еквадор, Уганда, Мадагаскар, Конго, Доминикана, Мексико и Танзания.

Черният шоколад от Панама например идва от тероар Бокас дел Торо, образуван от архипелаг край карибското крайбрежие, известен със своята тропическа гора. Открито през 1502 г. по време на четвъртото пътуване на Христофор Колумб, какаото се събира там от фермери от местната общност НгобeБугле. Какаовите дървета се развиват сред лаврови, прасковени и бананови дървета.

Шоколадите Millesime разкриват много нежни аромати на цветя, но също така и на плодове като слива и кайсия, нотки на карамел, и др.

Или може би искате да опитате бутиковите шоколадови парченца? В тях се влагат само качествени суровини и естествени съставки – портокалови корички, шамфъстък, бадеми, лешници.

И още нещо, от което буквално ще си оближете пръстите – бутиков био течен шоколад. Бурканчетата са скрили вълшебства с карамел, кокос и хрупкави лешници. Под капачката се крие истинско щастие!

Звуци
Слушането на музика успокоява и събужда творческата ни енергия. Когато си тананикаме или пеем любима песен,  насърчаваме освобождаването на ендорфини.

Любов
Моментите на нежност и обич с любим човек ни носят усещане за радост и удовлетворение. Доказано е, че целувките и ласките освобождават големи количества ендорфини. Нивото на стрес се понижава и се чувстваме весели и щастливи.