В своето естествено състояние картофите съдържат много витамин С и калий (повече от този в бананите), но нямат мазнини, натрий и холестерол. Те задоволяват 1/3 от дневните ви нужди от витамин С. Ако картофите са варени, на пюре или печени, те са безвредни и дори много полезни. 

Водещ изследовател в проучването на картофите - д-р Никола Веронезе, от италианския Национален съвет за научни изследвания, провежда проучвания сред 4400 души на възраст между 45 и 79 години в продължение на осем години. С неговия екип откриват, че тези, които ядат пържени картофи два до три пъти седмично, са имали два пъти повече шанс за ранна смърт, в сравнение с тези, които не ядат пържени картофи.

"Вярваме, че маслото за готвене, богато на трансмазнини, е важен фактор, причина за смъртността при тези, които ядат повече картофи", каза Вероней пред CNN.

Трансмазнините безспорно са свързани със сърдечни заболявания, но д-р Веронзе твърди, че фактори като затлъстяване и липса на физически упражнения също могат да допринесат за ранната смърт при яденето на пържени картофи два до три пъти седмично.

Акриламидът e съставката, която присъства в пържени картофки, свързан с риска от рак. Той се отделя, когато нишестени храни - като картофите - се приготвят при висока температура. Преди няколко години FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата, САЩ) предупреди да не се приема прекалено много акриламид, а британското правителство започна кампания за насърчаване на хората да не прекаляват с пърженето и да предпочитат златната среда при термична обработка на храни. 

Снимка: Istock.com

Как да приготвим картофите така, че да не са вредни?

Когато се консумират умерено, картофите могат да бъдат отлично допълнение към диетата. Те съдържат добри количества фибри и хранителни вещества. Въпреки това начинът, по който се готвят, може да ги направи с голяма разлика по отношение на здравето ви след консумация. 

Много от хранителните вещества се съдържат в кората на картофа. Консумирането както на обелката, така и на вътрешността увеличава количеството приети фибри, витамини и минерали. 

Снимка: iStock

Печени, варени и готвени на пара са най-добрият избор за минимално съдържание на мазнини и калории, в сравнение с пържените.

Изборът на цели картофи, вместо обработени картофени продукти, може да намали  съдържанието на мазнини, калории и натрий.