Есента избухва с цветове и вкусове, а вълната от този гръм няма как да не се отрази и в менютата на заведенията. Златните ябълки се превръщат в ябълкови крамбъли и карамелени тарти, медът блести като любопитни детски очи по овесени бисквити и сладко загорели ръбчета на дюли. Боровинки и круши кичат кишове, торти и браунита. Топлата печена тиква, кореноплодните - цвекло, алабаш, и др., пълнят чиниите с цветни салати, гарнират меса и се превръщат в основи за сосове. есен е - пълно ни е пред очите, в сърцата и... стомасите. 

Разходихме се из есенна София, за да разберем какво ново и сезонно предлагат заведенията. Ето какво открихме.  

Когато те мързи в неделя...

Новост в Лаванда есенният лънч, тип брънч, който организират само в неделя. Ястията са изцяло по домашни рецепти. Предлагат се няколко вида пресни зеленчуци, които може да миксирате за салати, мъфини, киш, крекери, кисели краставички, гриловани зеленчуци, картофи, яйца, и разбира се, царицата на есента - печена тиква. Има и веган предложения.  

Снимка: facebook.com/lavandarestaurant/

Не е студено за есенен сладолед!
Есента не е време само за по-топли палта и горещ чай. Съвсем спокойно можем да продължаваме да си ближем сладоледа. Особено когато става дума за джелатото на Gelato and latte. Есенните им вкусове са интересни комбинации и сме сигурни, че всяка от тях ще намери своите си хора. как ви звучи например сорбе тиква и джелато матча?

Снимка: facebook.com/Gelatoandlatte


Побързай
Есенното меню в Irituali включва морски тостади, гъби патѐ и хумус с печено цвекло. Хубавото на Irituali е, че готвят с пресни сезонни продукти, което означава, че всеки сезон ще има и своите най-типични ястия.  

Още сладко...
Слънцето на октомври е леко като бял шоколад. Когато го правят във Vanilla kitchen, шоколадът е веган. Не съдържа захар, нито глутен. Рецептата им е авторска рецепта и правят шоколада по поръчка. 

Крем супите са Уау!
Есен и супа - това са двете неща, които си отиват като кафе с мляко, сняг с ръкавички и стегнато бедро с къси панталонки. В обедното меню на бистро "Кръг" се предлага крем супа от глава от целина, картофи, тиквено олио, чипс от кейл; в Made in Home сервират крем супа от тиквички с чеснови крутони; в The little things изненадват с крем супа от батат с червени чушки, пресен лук и фъстъчено масло. И това не е всичко! Есента в чинията на Багри изглежда така - салата леща с кейл, тиква Хокайдо, тиквени семки, портокалов дресинг с канела и крем супа от цвекло с варено яйце и селъри.

Бургерите разбиват!

Шкембинатор не е заглавие на нов екшън. Това е запечент бриош, бургер кюфте и разтопен чедър, с чесново масло и телешко шкембе, запържено в масло и лют пипер. Звучи страхотно, нали? Традиционната шкембе чорба, но в нова форма!  

В Boom burger се опитват да задържат лятото още малко с бургера на октомври, който е със скариди. Shrimpy Smooth съдържа 3 скариди, потопени в пикантен Срирача сос с домашно маринован лук върху говеждо месо. 

За край на нашето кулинарно есенно освинване оставяме Щастливото прасе и техните неделни брънчове - Fall in Love, Мега свинщина и All You Can Meat. Какво е общото между трите - свинско месо, приготвено под всякаква форма. надяваме се щастливите прасета да продължат посоката, която са избрали, в която основни спирки са свински джолан, кисело зеле с боровинки и ким, пържени уши и свински врат, пюре от смилянски боб, пържено яйце. 

A цяла тази есен може обилно да полеете с опушена бира с люти чушки от 100 бири. Защо... Защото на есента й отива.