Природата сама ни подсказва какво е добре да консумираме през всеки сезон. Есента е времето на тиквите, кестените, лилавите картофи, малките люти чушлета, сливите и дюлите. Точно в тези дни те са в изобилие, пресни, вкусни и с пъстри цветове. И макар някои да се ограничават само в приготвянето на печена тиква със захар или мармалад от сливи, всъщност има стотици начини да приготвите тези плодове и зеленчуци - и в солен, и в сладък вариант. 

Печената супа от тиква с кокосово мляко може да бъде разнообразието, от което вашата кухня се нуждае. Осмелете се да я направите. Тя е вкусна, ароматна и може да се превърне в любимото ви есенно ястие. С щипка кайенски пипер и супата ще ви стопли; няколко зрънца нар за контраст - и тя ще нахрани и душата ви. Различното в нея е, че зеленчуците се пекат предварително, вместо традиционното варене, с което сме свикнали, когато приготвяме супа. Това прави вкуса много по-плътен, а ароматът - наситен.

Снимка: Росица Николова


Продукти (за 4 порции)

300 г тиква
3 големи картофа
4  моркова
4 ч. л. кокосово мляко
2 глави чесън
нар
печени, белени тиквени семки
мащерка
сол
кайенски пипер
зехтин


1. За тази рецепта използваме мускатна тиква, известна като цигулка. Нарязваме издължената й част на кръгове, които се обелват и се разделят на две. Ако има семки, се почистват, но те обикновено са в долната, по-тумбеста част на плода. Парчетата се измиват и се подреждат в тава за печене, застлана с хартия. За по-бързо изпичане и малко по-различен вкус, може да увиете няколко от тях в алуминиево фолио. Същото направете и с целите глави чесън.

Снимка: Росица Николова



2. Картофите се обелват и се разполовяват. Морковите се измиват и остъргват и се слагат цели в тавата. Върху зеленчуците се поръсва зехтин, сол и се слагат няколко стръкчета прясна мащерка. Пекат се в продължение на 1 час във фурна на 200 градуса.

3. За една порция супа се пасират парче тиква с тегло около 70 грама, половин картоф и половин морков. Към тях се добавя малко зехтин, 1/2 ч. л. кокосово мляко и пипер. 

4. Супата се сипва в купичка и се украсява със зърна нар, кокосово мляко, печени тиквени семки и мащерка.

Снимка: Росица Николова

Комбинацията от тиквата и кокосовото мляко изключително вкусна и приятна. Зрънца нар й придават сочност, а тиквените семки уплътняват вкуса и закачливо гъделичкат езика със своята хрупкавост. Тази супа може да овкусите още с куркума и индийско орехче, да добавите леко запечен сусам или олио от авокадо.