Да се изпече патешко бутче не е кой знае колко трудно, но има някои тънкости,което е добре да знаете, за да получите крехко и ароматно месо, а не подметка или парче, покрито с мас. Патешкото месо е със силен, наситен вкус и богато на хранително съдържание. Макар че е птиче месо, то е червено месо. То не е най-често приготвяния продукт - нарежда се на четвърто място след пилешкото, свинското и телешкото, но в гурме кухнята е предпочитан продукт. 

Кулинарни трикове с патешко месо

Снимка: Istock.com

# От патешките бутчета лесно може да си направите чипс. Отделете кожата и я нарежете на дълги ленти. Изпържете ги в сгорещена мазнина, докато станат твърди и хрупкави. Може да ги хапвате така или да ги добавите в салата. 

Запазете мазнината, която се е отделила при печенето на патица. Използвайте я, когато готвите картофи. Стават много вкусни и ароматни. 

Много е важно да оставите месото на патицата да почине преди да го сервирате. Това му позволява температурата и соковете на месото да се разпределят равномерно по цялото месо.

За да стане кожата на бутчетата хрупкава, набодете с вилицата на няколко места. Натрийте със сол преди печене. 

# Един от най-добрите овкусители на патешкото е медът. Намажете месото с него и чак след това втрийте сол и черен пипер. 

Снимка: Istock.com

Как се готви пуешко бутче?

1. Загрейте фурната до 180 градуса. 

2. Измийте бутчето и го подсушете с кухненска хартия.

3. Набодете кожата на бутчето по цялата му повърхност.

4. Овкусете бутчето, като го втриете в него сол и пипер.

5. Сложете в тава и печете на средно ниво в продължение на 90 минути.

6. Когато е готово, покрийте тавата с фолио за печене и притиснете краищата. Оставете месото да почине под този похлупак за 10 минути. 

 

Снимка: Istock.com