Ако вкъщи може да хапнете нещо, с което просто разполагате в хладилника или да импровизирате на момента, то на работа нещата са малко по-сложни. Обедите там зависят от обедните менюта на заведенията в близост и от това, което предлагат магазинчетата. Ако обаче и вие не обичате да сте зависими от някого или нещо, носете си храна от вкъщи.

Направихме експеримент в продължение на 1 седмица, за да проверим колко пари ще спестим от обяд, ако си носим храна от вкъщи. С този опит успяхме да съберем и други плюсове и минути са тази практика.

Как да се подготвите, ако искате да си носите храна от вкъщи?

1. Напазарувайте свежи плодове и зеленчуци, варива, месо и млечни продукти в по-големи количества през уикенда. Така няма да ви се налага да отскачате до магазина само за 1-2 неща през седмицата, след работа.

2. Сложете зеленчуците (краставици, моркови, спанак, рукола) в различни кутии и оставете в хладилника. Не прибирайте там само доматите – губят аромата си. Зеленолистните зеленчуци са задължителни – може да ги прибавяте сурови или леко сотирани.

3. Варивата накиснете и сварете – леща, боб, нахут и др. Може да ги използвате за основно ястие, да направите вегетариански кюфтета от тях, които да сложите между две хлебчета за сандвич, на салата или като гарнитура за яйца, зеленчуци и месо.

4. Ако обичате кълнове, заредете ги още в петък или събота, за да имате до средата на седмицата свежи стръкчета.

5. Остават ви допълнителните продукти за вкус – лимонов сок, домашни сосове, свежи подправки, билки и др.

Ден 1

В кутията:
В няколко кутии за храна си слагам закуска, обяд и следобедно хапване, които са овесени ядки с кисело мляко, омлет с хамон и ядки микс. Всичко е на приблизителна цена 7,40 лв. Осигурява ми 3 хранения за деня.
За сравнение: Готова закуска от кисело мляко, чия и плодове в пластмасова чашка е на цена 3 лв. Пържолата с картофи от барчето в сградата, която покрива само обяд, е на цена 5.80 лв. 

Снимка: Росица Николова



Ден 2

В кутията:
Слагам парче риба на пара и сотирани броколи и тиквички. Рибата е сьомга, цената на парче от голяма хранителна верига, е 5 лв. Зеленчуците са на обща стойност 1.50 лв.  
За сравнение: Обедното меню в любимото ми заведение в този ден ме изкушава с агнешки кюфтета с портокалови кори и орехи, крем от грах с мента и свежа салата с краставички и репички, магданоз и лимонов винегрет на цена 9,50 за 250 грама. 


Снимка: Росица Николова


Ден 3

В кутията: Салата от пресни зеленчуци – рукола, спанак, домати, краставици, чушка. Купувам само зеленолстистните, които в това количество са на цена 2.20 лв. Останалите зеленчуци са от градината на семейството ми.
За сравнение:
 Когато съм навън, често си взимам сандвич с пуешка шунка и моцарела. Цената му е 5,80 лв.

Снимка: Росица Николова

Ден 4

В кутията:  
Добавям от предварително сварената леща, за да допълня основното ястие, което е яйца със спанак и лапад, останали от домашното готвене. Добавям пресни краставици, домати и няколко сотирани моркова, всичко от градината. Общата цена на това богато ястие е около 1,70 лв.
За сравнение:
 От заведението в близост мога да си купя салата в пластмасова кутия за 4,80 лв. + топъл  сандвич с кашкавал – 2.90 лв.

Снимка: Росица Николова

Ден 5

В кутията:
Рано сутринта успявам да сготвя 3 яйца, да запека плочка сирене и да сотирам няколко моркова. В кутията добавям още пресни домати от градината, както и босилек и мащерка, които си гледам в саксии у дома. Купувам само яйцата и сиренето, които в използваното количество са на цена около 3 лв.  
За сравнение:
Обедното менюто в едно от най-близките до офиса заведения предлага постен боб яхния за 5,90 лв.

Снимка: Росица Николова

Изразено в пари: за една работна седмица, носейки си храна от вкъщи, сме похарчили 20.60 лв. За същите дни за изхранване навън щяхме да похарчим 37.70 лв. Спестили сме 17,10 лв. Това е равносметката в левове, но носенето на храна от вкъщи има и други плюсове и минуси. А именно:

Плюсове на носенето на храна от вкъщи

1. Излиза по-евтино. Може да не спестиш изключително много, но със сигурност е по-бюджетното решение. 

2. Хапваш точно това, което си си измислил.

3. Винаги знаеш точно какви продукти има в храната ти, откъде са купени, кога им изтича срокът на годност.

4. Знаеш как са приготвени всички ястия и това става по твоя вкус – средно препечено, както го искаш, с по-малко сол и т.н.

5. Имаш готова храна, за която няма нужда да чакаш на опашки или реакцията на кисели сервитьори. Можеш да обядваш в 12 или в 13, от теб зависи. Освен ако нямаш фиксирана обедна почивка.

6. Обядът ти не е обвързан с конкретnо място и в това отношение може да разнообразяваш.

7. Може да си избереш слънчева пейка в парка или пък сенчеста полянка под някое дърво.

8. Носенето на храна от вкъщи може да стане причина да се сближиш с колеги, които следват същата практика, или да се запознаеш с нови хора около офиса.

9. На обяд в офиса може да хапнете от сготвеното вкъщи, което в противен случай би изостанало като храна и бихте изхвърлили. Готвите по-често, което означава и повече разнообразие.

10. Намалявате вредния отпечатък върху околната среда, защото се използва по-малко или почти никаква пластмаса.

Минуси на носенето на храна от вкъщи

1. Нужно е предварително планиране, което е трудоемко и отнема време и усилия.
Ако готвиш сутрин, преди да излезеш на работа, трябва да си отделиш време, задължително да е преди сутрешния душ, за да не се умиришеш на манджа.

2. Постоянно носиш кутия в раницата си или си с допълнителна чанта. Винаги трябва да миеш и да връщаш кутиите.

3. Рискуваш да се обездвижиш и да натовариш очите си, ако обядваш пред компютъра.  

4. Точно в този ден, точно на този обяд може да не ти яде точно каквото си носиш в кутията.

5. Ако нямате отделно помещение за хранене в офиса и хапвате пред компютъра, рискувате да си навлечете забележки или смrъщени погледи от колегите, на които това може да не допадне

Още предложения за храна от вкъщи, която може да си носиш в кутия:

топла протеинова салата с просо, тиквички и дресинг.
запечени зеленчуци на скара
пълнени пресни чушки с краве сирене
печена плочка сирене с цвекло на скара и салата със спанак и ягоди
пълнозърнести спагети с песто, телешко и домати 
пълнозърнест рап с пилешко месо и свежи зеленчуци
тарт с гъби, праз и сирене
ориз с маслини и сушени домати
бобена салата с кълнове
солена палачинкова торта
гриловани тиквички със зелен боб и нахут
бял ориз със зеле и моркови
сварена леща с кълнове, зеле, спанак и кориандър
поширани яйца с пълнозърнест хляб и домашен кетчуп
варени картофи с гъби и пресен магданоз
сандвичи с пастет от авокадо и сирене
печени картофи със сушени домати