Изварата се хранителен продукт с високото си съдържание на белтъчини, калций и витамини А, Е, Р, В2, В6, В12. Тя е чудесен избор за жени на диета, мъже, които тренират и искат да трупат мускулна маса, както и за деца, заради помощта, която им оказва при растежа и заздравяването на костите. Предлагаме ви 3 лесни за приготвяне ястия, в които главна роля играе изварата. 

Мекички с ягоди и извара

Смесете 200 г брашно, 1 с.л. сода бикарбонат и 50 г пудра захар. В друга купа разбийте 1 яйце, 50 г разтопено масло, 250 мл прясно мляко и 125 г извара. Добавете млечната смес към тази с брашното и бъркайте, докато се получи меко тесто. Прибавете 225 г ягоди, нарязани на едро, и разбъркайте. Разтопете малко краве масло в тигана. Когато се сгорещи, сложете топка от тестото в него. Пържете по около 2 минута от всяка страна. Сервирайте с мед, капки кленов сироп или конфитюр.

Лазаня с пилешко и извара

Накълцайте на ситно и задушете 350 г бяло пилешко месо в тиган, с малко масло. Към него прибавете 1 ½ ч.ч. вода и оставете да се готви, докато омекне добре. Намажете дъното на тава с олио. Сложете 2 кори лазаня, върху тях 1/3 от месото, 1 ½ ч.ч. извара. Разстелете по цялата повърхност. Повторете това още два пъти със същите пропорции. Поръсете лазанята с 2 с.л. настърган кашкавал. Покрийте с алуминиево фолио и печете на 180 градуса в продължение на 1 час.

Дип с извара и песто

Разбъркайте 250 г кашкавалена извара с 50 г босилеково песто. Към тях добавете шепа ситно нарязани репички и един лист маруля.