Няколко леснотии, които ще направят готвенето още по-лесно и приятно.

1. За да обелите лесно яйце, сложете го в буркан с вода и разтръскайте. Извадете и с едно движение махнете черупките.

2. Готвите, ръцете ви са мръсни, но трябва да проверите нещо в телефона си – вместо да го цапате с брашно и масло, застелете го предварително с парче домакинско фолио – то е достатъчно тънко, така че тъчскрийна ще работи и през него, същевременно ще виждате екрана добре.

3. Ако са ви останали повече пресни подправки, нарежете ги и ги сложете във формички за лед. Залейте със зехтин или разтопено масло и замразете.

4. 5-минутен десерт, на който децата много ще се зарадват – сложете желирани бонбони във формичка за сладолед, залейте с плодов сок и замразете.

5. Кутиите от кафе може да използвате, за да съхранявате ориза в тях; дългите кутии от чипс могат да приютят спагетите.

6. За да премерите колко спагети да сварите, използвайте шише от минерална вода – през гърлото му могат да може да мине наръч спагети, равни точно на една порция.

7. Сорбе без хладилник - да, може! Сипете плодов сок в найлонов плик с цип. Сложете го в по-голям такъв плик, пълен с лед и сол. Разклатете енергично, след което покрийте с хавлия и оставете да почине известно време.

8. За да пакетирайте дневната си доза, без да връзвате плика, го запечатайте с нож. Добре нагрят на огън нож се прокарва по ширината на найлоновия плик. От топлината пакетът се затваря.

Снимка: youtube.com

9. За да хапвате пуканките по-лесно, вместо да отваряте плика от краищата, изрежете капаче на една от дългите страни.

10. Може да извадите паднала черупка в яйцето, като преди това си намокрите пръста, тя залепва.

11. Когато разбивате с миксер, сместа няма да хвърчи наоколо, ако поставите на бъркалката чиния за еднократна употреба, пробита в средата.

12. За да обелите бързо яйцето, го потъркаляйте няколко пъти между дланта си и твърда повърхност.

Снимка: iStock

13. Хрупкав чипс за 5 минути в микровълновата може да направите, като настържете на тънко картофите и ги подредите върху чиния с олио на дъното.

14. За да пусне повече сок лимонът, го потъркаляйте няколко пъти между дланта си и твърда повърхност. Пробийте малка дупка (може с шишче за барбекю) в единия му край и изстискайте.

15. Чери доматите може да разполовите супер бързо, като ги сложите между две чинии. Притиснете с една ръка горната и прокарайте ножа.

16. За да нарежете домат на еднакви кръгчета, го забодете с вилицата и след това режете между зъбите й.

17. С парче сламка (около 4 см), разрязано по дължина може да държите затворен капака на кисело мляко.

18. За да не подлютите ръцете си,когато режете люта чушка, я дръжте през найлоново пликче.

19. Ако искате да нарежете бързо и лесно банан, сложете решетката от фурната върху празна купа. Поставете банана отгоре и притиснете. Ще се нареже на парчета с ширина, разстоянието между отделните пречки на решетката.

20. Белтъците ще разбиете по-лесно, ако добавите няколко кристалчета сол.