.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Шоколадова пица със студена диня

| преди 13 седмици
Снимка: iStock
Вкусна, здравословна и с български продукти

В летните жеги сезонните български плодове и зеленчуци са най-добрият избор, който може не само да ни засити, но да утоли жаждата ни и да ни разхлади. Динята е царицата на лятото. Как да не я обичаш, като е скрила под зелената си кора цялата сочност на плодовия зеленчук, сладостта и свежестта на лятото!

В поредицата "Вкусотийките на BILLA" днес ви предлагаме една доста нестандартана рецепта - шоколадова пица с диня. Ако някои твърдят, че две дини под една мишница не могат да се носят,  ние твърдим, че в едно ястие може да се комбинират не 1, а цели 3 вкусни и любими неща - диня, шоколад и... пица. 

диня
Снимка: iStock

Българските дини в BILLA са от градините в град Любимец. Този край на България от векове се слави с обширните бостани и вкусната продукция, която дават. Любимец дори е наричан Столицата на динята. Динята съдържа само 5% от захарното съдържание на една ябълка. Тя е нискокалорична, защото в 100 грама от нея има само 80 калории, без никакви мазнини и холестерол. Съдържа витамин С, бетакаротин, калий, желязо, магнезий и др.

Необходими продукти:

1 добре узряла диня от Bилла

купичка микс от ядки - бадеми, лешници, орехи

150 г шоколадов чипс (най-добре черен шоколад)

90 мл сладкарска сметана

мента

1. Предварително охладете динята поне за 2 часа в хладилника. Ако не разполагате с достатъчно място там, вариант е да поставите големия плодов зеленчук в леген с много студена вода.

2. Докато динята се охлажда, пригответе шоколадовия сос. Сипете чипса в купа и го оставете да се разтопи на водна баня, като внимателно разбърквате. Сипете сметаната и отново разбъркайте до получаването на гладка, кадифена смес. 

3. Натрошете ядките на едри парчета. Най-добре е да използвате каменно хаванче. 

4. Извадете динята от хладилника и я нарежете на филии с дебелина 2-3 см. Получават се кръгове, като всеки един от тях се нарязва на триъгълни парчета - също като пица. 

диня
Снимка: iStock



5. Загребете от шоколадовия сос с лъжица и с нейна помощ направете тънки линии по повърхността на динята. 

6. Поръсете с ядки. 

7. За свежест може да добавите и стръкчета прясна мента.

диня
Снимка: iStock

Шоколадовата пица с диня е много по-здравословна от традиционната, защото вместо тесто - има плод; вместо майонеза - домашен шоколадов сос; вместо салам - ядки. А докато й се наслаждавате, споделете в коментар под статията какъв е вашият любим начин да хапвате диня.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите