.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Бутан, Раят на Земята

Евгений Милов | преди 1 година
Снимка: iStock
Нация, която измерва своя напредък чрез Брутно национално щастие

Една от най-слабо икономически развитите страни, Бутан се класира на 8-о място сред 20-те най-щастливи страни в света, изпреварвайки държави като САЩ и Япония! Планинското кралство се намира в Южна Азия между Китай и Индия, а спокойствието и девствената природа на страната често я свързват с митичната Шангри-Ла.

В Бутан ръкостискането се различава от всички познати – две ръце захлупват вашата, а главата се свежда в поклон, отдавайки искрена почит. В Бутан всичко се прави с внимание, целенасочено и грижливо – прекосяването на улицата, миенето на съдове. Според писателя Ерик Уайнър може би любовта и вниманието са едно и също нещо, а според британския учен Авнер Офър вниманието е „универсалната валута на благополучието” или с други думи – внимателните хора са щастливи. Дали затова бутанският народ е един от най-щастливите в света? Или има още нещо? 

Не знаем, но със сигурност Бутан е една от най-изумително красивите страни, разположена на южните склонове на Хималаите и единствената държава в света, където са забранени тютюнопушенето и търговията с тютюн, има официален дрескод за мъжете, телевизия не е имало до 1999 г. и се отглежда марихуана… за храна на прасетата. Страна, в която напредъкът на нацията се измерва чрез Брутното национално щастие, а не чрез нейния платежен баланс. Старт на виртуалното пъшествие из Бутан с Anywhere & Rado!

Тимфу е столицата на Бутан и перфектното място, където да усетите радостта от местните обичаи, зървайки за първи път облечените в традиционни червени одежди монасите, мъжете в раирани гхо и жените в ярки цветни кири.

Националният паметник Chorten е построен през 1974 г. като почит към третия крал на Бутан Jigme Dorji Wangchuk. Будисткият храм с полусферична структура се използва за медитация, като бялата му сграда със златен шпил олицетворява силата и добрината на многообичания крал.

Thimphu Tashichho Dzong е крепост и будистки манастир с отличителна бутанска архитектура. Разположен край реката Wang, в него се помещават правителството, както и офисите на настоящия крал. В Бутан се намира още една от най-големите статуи на Буда от бронз, кацнала на върха на хълм, от където се разкрива зашеметяваща гледка към долината и заобикалящите я планини.

Националният фолклорно-исторически музей е посветен на опазването на бутанските изкуства. Реставрираната сградата от 19 век е превърната в традиционен селски дом на три етажа с традиционни изкуства, културни реликви и артефакти. Различни демонстрации се правят през целия ден, за да покажат как са живели бутанците през вековете.

В ръчната хартиена фабрика Jungshi могат да се видят древни начини за производство на естествена хартия, използващи кори от два вида местно дърво, като ще може дори да направите своя хартия за специален сувенир. Ръчно изработената хартия била използвана от монасите за записване на молитвите и за печатане с дървени клишета.

Тъкането се смята за национално изкуство в Бутан, а в Националния музей за текстил ще научите всичко за ярко оцветените и красиво изтъкани платове, които носят хората в Бутан. Благодарение отчасти и на кралица Джетсун Пема платовете на Бутан се приемат като висша мода по света.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите