Докато повечето ползват смартфона си да щракат селфита или снимки на бебета/домашни любимци, съществуват една друга порода хора, способни да изцедят максимума от фотографските възможности на мобилните джаджи.

Някои се справят толкова добре, че дори засенчват фотографите, разхождащи се с професионална техника за десетки хиляди долари. Именно въпросните са фокусът на ежегодните награди за мобилна фотография "Mobile Photography Awards", отличаващи топ снимките със смартфон от 2011-а насам. 

Ясни са победителите от последното издание на надпревата в 18-те различни категории – от изящно изкуство до автопортрет.

Жил Кларк е тазгодишният носител на отличието Фотограф на годината, грабвайки наградния форд от 3000 долара. Напълно заслужено, предвид силната работа на нюйоркчанина по отразяване на конфликти и катаклизми от горещи точки на планетата с телефон в ръката.

Снимките на отличените фотографи могат да бъдат разгледани по време на съпътстващите конкурса изложби в Кипър и Милано. И не пропускайте да се включите в следващото издание на състезанието, което вече е отворено за предложения – подробностите тук!