Наближава едно от любимите летни събития в София – фестивалът А to JazZ! Taзгодишното издание ще се проведе на 7, 8 и 9 юли традиционно из слънчевите и зелени поляни зад "Хилтън" в Южен парк 2, а хедлайнери за 2017-а са имена като DIRTY LOOPS, ROBERT GLASPER EXPERIMENT и CHRISTIAN MCBRIDE’S NEW JAWN.

Снимка: А to JazZ

Шведското трио DIRTY LOOPS ще оглави сцената в първата от трите фестивални вечери. Групата се превръща в световен феномен с хитовите кавъри, които прави – като „Just Dance“ на Lady Gaga. Именно тази убийствена версия, която представя стила им като микс между фънк, поп и джаз музика, привлича интереса на гигантите в индустрията Дейвид Фостър и Андреас Карлсон. Като резултат от това, се ражда първият им албум „Loopified”, а през 2015-а момчетата подгряват MAROON 5 по време на световното им турне.

Снимка: А to JazZ

A to JazZ 2017 ще представи и един от феномените на съвременния джаз ROBERT GLASPER EXPERIMENT. Носителят нa цели пет награди “Грами” простира музиката си отвъд утвърдените жанрови граници, черпейки вдъхновение от съвременната хип-хоп и R&B музика. Robert Glasper ще представи новия си албум „Art Science”, заедно с колоритните си музиканти и диджей.

Снимка: А to JazZ

Присъствието на CHRISTIAN MCBRIDE с неговия нов проект NEW JAWN  в третата фестивална вечер, е истинска чест и удоволствие за организаторите. Роденият във Филаделфия басист е една от от най-търсените и уважавани фигури в света на музиката днес, а невероятният му талант му донася четири статуетки “Грами”. Най-новата му формация, CHRISTIAN MCBRIDE’S NEW JAWN, е убийствена група, изпълнена с много груув. Крисчън е винаги в музиката със страстта и яростта на виртуоз, с които ще се сблъскаме съвсем скоро.

Други специални гости на A to JazZ 2017 са едни от най-популярните испански фюжън формации МАSTRETTA, както и изключителният словашки тромпетист LUKAS ORAVEC и неговият квартет. Проектът JAZZANITZA ще представи хармоничното сливане на съвременния джаз и българската народна музика, а ROMANENO ще изпълнят най-красивите ромски песни с джаз аранжименти.

Сред останалите артисти са  ANGEL KOVACHEV, DOROTHY TAKEV, а своите дебюти на голяма сцена ще направят младата фънк група от Залцбург FUNKXPRESS, българо-холандското UVIRA/ BRUNO/ HAFISI TRIO и биг бендът на музикалната академия в София, с диригент Михаил Йосифов.