.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Изложба на живописния монументалист Димитър Киров в НХГ

д-р Вергиния Николова | преди 2 години
Картина на Димитър Киров
Изложбата е посветена на 80 годишнината от рождението на художника ДиКиро и ще бъде отворена за посетители в периода от 3 юни до 26 юли 2015 г.

От 18 часа на 3 юни се открива изложба с картини от ателието на Димитър Киров (1935-2008) под наслов "Живопис – вариации" в Националната художествена галерия на пл. "Княз Александър I" № 1. Анонсът, публикуван на сайта на НГХ, представя ДиКиро като една от най-ярките фигури, променили облика на българското изкуство през 60-те години на ХХ век. В Пловдив, заедно с група свои колеги и съмишленици (Георги Божилов, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Христо Стефанов), провокира наложените норми. Мощната експресивност на палитрата и четката, звучните и смели колоритни решения, съчетани в сложна фактура на живописната маса, стават своеобразна "запазена марка" на неговата живопис, припомнят организаторите.

Картините в изложбата са от ателието на Димитър Киров, любезно предоставени от неговата съпруга балерината Русалия Кирова. Те дават представа както за широтата на тематичния и жанров обхват на художника, така и за предпочитанията му към пейзажа от Пловдив, Париж, Истанбул, към живописната интепретация на музиката, към света на балета. На тяхното разнообразие се дължи и името на изложбата, обясняват от НХГ.

Изложбата "Живот- Вариации" е посветена на 80 годишнината от рождението на художника Димитър Киров (1935 – 2008) и ще бъде отворена за посетители в периода от 3 юни до 26 юли 2015 г.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите