Разплаканият човек обикновено не е приятна гледка, още повече, когато сълзите са провокирани от негативни емоции като гняв, неудовлетвореност или страх. Американският учен д-р Уилям Фрей от Минеанаполис открил, че сълзите имат различен състав. Например, рефлексните сълзи, които помагат на очите да се изчистят от попаднали прашинки и газове, и ги поддържат влажни, са солена вода, а емоционалните сълзи съдържат и стресови хормони. Когато човек е под напрежение и стрес, в организма се синтезира повече кортизол, който понижава настроението. Чрез сълзите организмът се изчиства от него.

В сълзите, породени от емоции, се открива и високо ниво на хормона пролактин, който се секретира от предния дял на хипофизата. Според най-новите схващания, мъжкият полов хормон тестостерон възпрепятства плача, докато женският хормон пролактин напротив - понижава емоционалния праг.

След плач дишането и сърдечния ритъм се променят. По-дълбокото и бавно дишане също намалява нивата на пролактина и настъпва успокояване и на тялото, и на психиката.

Допълнително проведени изследвания доказват, че плачът активира отделяне на ендорфини, които имат обезболяващ ефект и създават чувство на щастие. Затова има сълзи на облекчение и сълзи на радост.

Не е проява на слабост да се изразяват чувствата посредством плач, защото те пречистват от негативизма и от стреса. Друг изследовател - Джонатан Ротенберг предполага, че чувството на лекота от плача се появява, поради факта, че плачещият обикновено получава подкрепа от близък и се изпълва с чувство на доверие и любов. Въпреки това, не забравяйте, че след плач се получават бръчки по кожата на лицето.