Срещу изтощението през зимата обърнете внимание върху три неща -  съня, храната и дишането. Зимният сезон е предизвикателен за организма. Нашата активност би трябвало да бъде в съответствие с общата понижена активност на природата. Когато изтощението обаче надделее в резултат на преумора, недоспиване или еднообразно хранене, физическото неразположение се проявява като раздразнителност, намалена памет, бледост и неудовлетвореност.

В никакъв случай не пренебрегвайте съня

като средство за бързо възстановяване от напрежението и усилията във всекидневния живот. Поддържайте дома си топъл и лягайте рано. Нуждите от сън, разбира се, са различни за всеки. Осигурявайте  си около  8-часов спокоен сън всяка нощ, за да се събуждате в добра форма и бодро състояние.

Не се тревожете, ако апетитът ви се увеличи през зимата

Това е естествена тенденция. Затова похапвайки с апетит по-разнообразна храна  и ще получите повече сили и енергия. Единственият съвет е да не похапвате повече, отколкото можете да "смелите”, за да не изпитвате тежест след нахранване.

Внесете повече кислород в тялото чрез дълбоко дишане

Проветрявайте помещението, в което спите сутрин и преди сън. Най-лесното дихателно упражнение е да легнете по гръб на леглото или на пода. Ръцете да поставете върху долните  ребра. Бавно, дълго и дълбоко вдишвайте през носа и когато почувствате, че въздухът е изпълнил  белите дробове, започнете  да издишвате бавно със свити устни като въздишка. След пауза от 10 секунди,  започнете отново и така повторете до 15 пъти, по възможност сутрин и вечер. Дълбокото дишане е особено важно за възстановяване на тонуса. Колкото повече въздух вкарваме в белия дроб, толкова токсини отстраняваме и създаваме повече жизненост.