Мнозина от нас смятат, че като не посоляват хранaта е достатъчно, за да се предпазят организма от неприятните последици, до които тази подправка може да предизвика.
Грешим. Голяма част от солта, която поемаме се съдържа в храните, които поемаме в ежедневието. Продукти, за които не подозираме, че съдържат високи нива на натриев хлорид.
Истината е, че 75% от храните, което консумираме са такива. Следва да изброим причините, поради които е добре да не прекаляваме със солта, защото тя постепенно ни убива... или ако трябва да бъдем точни, ние сами си го причиняваме.

До какво може да ни доведе прекомерната консумация на сол?

#Високо кръвно 

Високото кръвно е най-разпространеното хронично заболяване. Наричат го "тихия убиец", защото няма явни симптоми.

"Повечето научни изследвания потвърждават, че с намаляването на солта пада и кръвното", каза Джанел Дън от американския Федерален център за контрол и профилактика на заболяванията.

Истината е, че високото кръвно е предизвикано от наднормено тегло, което също е последица от свръхконсумацията на сол. 

Да, високото ниво на натриев хлорид води до #затлъствяване. Известно е, че солената храна предизвиква жажда, която често се утолява с напитки, съдържащи захар, както и че сол съдържат редица преработени висококалорични храни. 

"По-голямата част от консумираната сол вече е налична в храните, които купуваме. Отново напомняме на потребителите да четат хранителната информация на опаковките, за да направят най-добрия избор от гледна точка на здравето", допълва Виктория Тейлър от Британската сърдечносъдова фондация.

#Сърдечни заболявания 

Консумацията на твърде много сол води до повече от 1,6 милиона смъртни случаи по света поради сърдечно-съдови заболявания всяка година. Знае се, че големият прием на натрий повишава кръвното налягане, което е сериозен риск за сърдечно-съдовите болести, включително за сърдечни заболявания и инфаркт.

Да, #Инфарктът е фатален край, до който води прекалената консумация на сол.

Намаляването на солените храни като бекона, хляба и зърнените закуски може да намали риска от развиване на #Рак на стомаха.

#Остеопороза. Говорим за прогресивно заболяване на скелета, характеризирано от намаляването на костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата сполучливо е наречена - "тихият крадец". 

#Бъбречни инфекции, породени вследствие на свръхнатоварване на на тези жизненоважни органи, които премахват токсините и отпадъчните продукти от организма.  

#Дехидратация, която впоследствие води и до задържане на вода в организма. Неприятен феномен, който създава усещане за подуване и тежест. 

Въпреки всичко, приемът на малко количество сол е жизнено важен за човека. Натрият, който ние набавяме от солта, има
основна роля в поддържането на водно-електролитния баланс на организма, но не бива да прекаляваме.