При дефицит на витамин Р страдат кръвоносните съдове, специално капилярите. Освен признаци на общата слабост и липса на сили и желание за физическа активност, недостигът на витамин Р се изразява с повишена пропускливост и чупливост на кръвоносните стени, в резултат на което при най-лекия натиск или удар се появяват точковидни кръвоизливи и синини по кожата, или кървене от лигавиците и венците.

Витамин Р е съставен от множество биофлавоноиди - рутин, цептрин, хесперидин. Витамин Р спомага за абсорбирането на витамин С и заедно поддържат съединителната тъкан на тялото в добро състояние, като усилват и тъканното дишане.

Заради физиологичната функция - поддържане еластичността на кръвоносните съдове и регулиране на тяхната пропускливост,

организмът има нужда от двата водноразтворими витамина при хронична венозна недостатъчност, хемороиди, тромбофлебит и разширени вени, алергични реакции и лъчева болест.

Фитотерапията разполага с рецепти, в които са включени листа от гинко билоба, стръкове от бял равнец, стръкове от полски хвощ и др., за повишаване устойчивостта на капилярите и намаляване на тяхната проницаемост, за да не се получават точковидни кръвоизливи и отоци.

Знаете ли, че Близо 60% от жените страдат от проблеми с капилярите

Рецепта на проф. д-р Петър Манолов с капиляроукрепващи билки

  • Стръкове от жълт кантарион - 60 г
  • Плодове от див кестен - 30 г
  • Листа от гинко билоба - 60 г
  • Листа и филизи на лоза - 50 г
  • Листа от черна боровинка - 30 г

Две супени лъжици от сместа от всички билки се запарва в 600 мл вода. Кисне 1 час. Прецежда се и се пие по 1 кафена чашка няколко пъти на ден преди хранене .

Хомеопатични средства, ограничаващи появата на кръвоизливи и отоци

При склонност към хематоми при жени с артериална хипертония по време на менопауза, лекарите -хомеопати предписват лахезис. Поради избирателното действие върху капилярите, арника монтана се препоръчва както за ограничаване появата на кръвоизливи и отоци, така и за предотвратяване на тромбозирането на съдовете.

Богато съдържание на витамин Р имат плодовете и зеленчуците, които са  жълти, оранжеви и червени:

кайсии, лимони, портокали, грейпфрути, къпини, шипки, арония, череши, вишни, касис, сини сливи, грозде, боровинки, моркови. Червеното вино, ”живата” бира, шоколад и кафе, елдата също са добри източници на витамин Р поради съдържанието на биофлавоноиди в тях.

И още малко за: Красиви крака - без разширени или спукани капиляри >>