Случайните полови контакти без използване на презерватив са главната причина за възпаление  на простатата. Знайте, че трябва да се посети уролог, когато се появят: неприятни симптоми като болки в основата на пениса или седалищната област; болезнени и чести позиви за уриниране; слабо белезникаво течение от канала със смъдене или сърбеж.

Направете микробиологично изследване

Острият простатит се доказва задължително с микробиологично изследване. Необходимо е да се вземе уретрален секрет и да се даде еякулат в стерилен съд от лабораторията.

Резултатът от спермокултурата изяснява кои микроорганизми се откриват: ентерококи, микоплазми, гъбички, трихомонас вагиналис или хламидии. "Това са основните причинители, които ние трябва да търсим и можем да излекуваме с антибиотици, когато това всичко е навреме”, обяснява урологът проф. д-р Димитър Младенов.

За увреждане на простатата спомагат

половите ексцесии, тежкият физически труд и дългогодишното тютюнопушене. Ако човек реши да проведе самолечение или не се лекува достатъчно дълго с подходящите лекарства, при една нова провокация със случайна партньорка или партньор, острият простатит може да се превърне вече в хроничен простатит. Този стадий вече е много по-упорит за излекуване.

В много по-редки случаи инфекциозният причинител може да достигне до простатата и по кръвен път - ако имунната система е отслабнала, а в организма има огнище на инфекция в синусите, в бъбреците или зъбен гранулом.