Със сигурност всички сте чували за акупунктурата, точковия масаж, аюмехо, въздействието с движения върху аурата. Но чували ли сте за терапия с пеещи чаши? Не?
Нека ви разкажа.

Пеещите чаши са не са просто сувенир, който можете да си вземете за спомен от посещение в Далечния Изток. Те имат друга, много по-ценна стойност от това да припомнят хубавите мигове, прекарани на хиляди километри от дома. Пеещите чаши лекуват със звук и вибрации. За да са максимално полезни, трябва да са специално подбрани за всеки отделен човек – според формата, цвета, звука и вибрациите, които образуват. Те трябва максимално да хармонизират с душата му, да издават звук на точно определена честота, която е най-приемлива за човека и го кара да се чувства добре.

Звукът от чашите въздейства върху вътрешния ни свят - успокоява и помага да подредим мислите си. Въздействието на звуците върху човешкото съзнание е познато още от древни времена. Индианците например използват вид тарамбуки за ритуалите си, на остров Бали имат специални звънчета, будистите започват медитацията, след като ударят голяма златна камбана. Дори съвременните бийтове на концертите могат да се разгледат като начин за изпадане в особен вид духовно състояние.

Процедурата с пеещи чаши се нарича планетарна терапия. Човепките енергийни центрове и тоналностите на чашите са свързани с планетите в Слънчевата система. Областта на слънчевия сплит е свързана с активността на Слънцето, а на челото – с Юпитер. Водещият на терапията предварително прослушва честотата на всяка една от чашите, които ще участва в церемонията, за да знае къде и кога да я използва.

Човекът, който се подлага на планетарната терапия, трябва да легне по гръб, да освободи съзнанието си и да се съсредоточи върху звуците и вибрациите. Краката са леко сгънати в коленете, а очите са затворени. Останалото се прави от самия водещ на терапията. С пеещата чаша в ръка той обикаля около легналото тяло, като започва от краката и се насочва към главата. За да издаде звук, чашата се удря с дървено чукче. От удара се генерират звуци и вибрации. За да поеме тялото лечебните движения, терапевтът докосва с вибриращата чаша всеки 10 см от кожата. В процедурата се включват от 5 до 10 чаши, пеещи в различна тоналност.

След това чашите се поставят по дължината на цялото тяло, върху основните енергийни центрове – на краката, ниско под корема, в областта на слънчевия сплит, на гърдите и на главата. За всеки енергиен център се избира строго определена чаша, с точна честота на вибрацията. Чукчето се прокарва по ръба на чашите по посока на часовниковата стрелка, за да продължат те да вибрират. Движенията резонират по цялото тяло. От интензивното въртене една след друга чашите започват да пеят. След това бавно затихват.

Едни и същи чаши въздействат по различен начин на различните хора. Ако човекът има някакви проблеми, то чашата в тази област ще пее по-тихо и по-бързо ще замлъква. Ако го боли глава, чашата на Юпитер пее с различен глас от всички останали. По изключение, при някои хора чашите изобщо не издават звук, въпреки ударите с чукчето по тях.

Терапията с пеещи чаши е все още малко известна и не толкова разпространена. Много специалисти оспорват влиянието им върху хората. Истината, както винаги, е някъде по средата. Все пак да не забравяме, че 80% от човешкия организъм се състои от вода, а вибрациите лесно въздействат върху структурата на водата, с което и върху цялото тяло.