Ивет Лалова, осмата най-бърза жена в света на 200 м, организира символичен спринт срещу диабета с участието на деца от 119 СОУ, за да подкрепи кампанията „Открито за диабета“, чието е лице от миналата година.

Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика и контрол на заболяването. Кампанията се организира за пета поредна година от фармацевтична компания Sanofi България с подкрепата на Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет и асоциация „Диабет Тип 2“.

„Често описват диабета като новата световна пандемия. Подкрепям „Открито за диабета“, защото вярвам, че всеки човек е отговорен за своето здраве, а възпитанието на правилните навици се изгражда още в детска възраст. Една от основните причини за появата на диабет тип 2 е наднорменото тегло, затова днес дадох съвети на децата как да се хранят балансирано, както и да спортуват ежедневно”, сподели Ивет Лалова.

Кампанията „Открито за диабета“ ще продължи с безплатно измерване на кръвна захар в аптеки Ремедиум в София, Бургас и Пловдив в периода 21-25 ноември. Паралелно с това, във всеки от трите града за пациентите с диабет ще бъде организирана безплатна образователна лекция от водещ ендокринолог, където те ще могат да се срещнат и с посланика на кампанията Ивет Лалова.

„В българското общество съществуват много митове и страхове за диабета и лечението му. Образовайки хората, ние им помагаме да предотвратят усложнения в следствие на заболяването. Затова и мотото на тазгодишната ни кампания е „Поеми контрол над диабета“, което се отнася както за превенцията, така и за правилното лечение на заболяването”, сподели Йерун Вайтес, управител на Sanofi България.

„Постигането на добър контрол на диабета позволява на пациентите да водят пълноценен начин на живот. Лекарят е този, който най-добре може да прецени кое е правилното лечение и кога е необходима промяна в него, за да се постигне необходимият контрол, и да се избегнат усложненията. Затова не пропускайте безплатния си ежегоден преглед при ендокринолог, който здравната каса осигурява на всеки пациент с диабет”, коментира Красимир Кънев от Българска асоциация диабет.

„Пациентите с диабет тип 1 са задължително на инсулинова терапия. Това обаче, не означава, че те са различни или с ограничени възможности. При правилно управление на заболяването те работят, спортуват и се наслаждават на живота си, както всички останали хора. Този контрол над болестта зависи, както от спазването на определен хранителен и двигателен режим от пациента, така и от доверието и споделянето с лекаря”, добави Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет и член на УС в Национална Пациентска Организация.

„Вярваме, че с кампанията „Открито за диабета“ ние насърчаваме и подсещаме хората за ежегодни профилактични прегледи и за водене на здравословен начин на живот, с който да намалят риска от появата на диабет. Ранната диагностика на заболяването и контролът над него, предпазват от  усложненията, които са сериозно инвалидизиращи”, кометира Вяра Врагова, представител на Асоциация „Диабет Тип 2“, член на Националната пациентска организация.

Първи симптоми на диабета

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет.

При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Другите симптоми могат да включват: непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции.

Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението, кожни и генитални инфекции.

Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза живеят над 415 млн. души или всеки 11-ти човек по-света, но близо половината от тях са недиагностицирани.

Статистиката показва също, че през 2015 г. на всеки 6 секунди от диабет по света умира по един човек. В България по данни на IDF броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 450 000.