Катеренето е не само добър начин да тренираме тялото си, но може би и една от най-добрите форми за фитнес на ума. Научните изследвания непрекъснато откриват позитивни ефекти за човешкия мозък от катеренето навън - от подобряване на паметта до намаляване на стреса. Следват само част от начините как катеренето помага за подобряване на психичното състояние.

Може да намали стреса

Животът в града, където има много хора и стресови ситуации, увеличава риска от депресия. Прекарването на повече време навън сред природата от друга страна има противоположен ефект, действайки изключително позитивно върху съзнанието. Проучване от 2015-а сочи, че разходките сред зелени пространства помагат да премахнем негативните мисли и стреса, действайки в пълен контраст с тези от градския трафика. Именно в природата потокът на кръв към определени зони в мозъка е по-слаб, което предполага, че умът е значително по-спокоен благодарение на катеренето.

Подобрява паметта

Упражненията могат физически да променят мозъка в позитивна насока, като подобрят паметта и засилят мисловната дейност, сочат резултатите от изследване в "Harvard Health". Не е нужно да прекалявате с тренировките, за да спечелите от тези позитиви – ефективната опция включва разходка или катерене.

Прави ви по-щастливи

Дългите разходки навън създават по-голямо удоволствие от спорта в сравнение с тренировките във фитнеса, сочи проучване в списание "Journal PLOS". Учените зад изследването изпратили доброволци на 3-часово катерене сред природата и установили, че тяхното настроение е по-добро от хората, които същевременно ходили на бягаща пътека.

Прави ви по-креативни

Проучване от 2012-а сочи, че участниците в катерене преди тест за креативност, са се представили по-добре от останалите хора, които направили същия тест, но без разходката навън.

Действа като терапия

Катеренето тушира и симптомите при психични разстройства, сочат резултатите от следното проучване. Пациентите с висок риск от самоубийство съобщават за по-малко чувство на безнадеждност, след като се катерили в природата.