Качествените тренировки изискват доза познания по някои въпроси, но често се случва да вярваме в митове и легенди, които ни пречат.

Ето две често срещани, но погрешни схващания:

Тренировките с тежести правят жените огромни

Жените просто не произвеждат достатъчно тестостерон, за да изграждат толкова много мускулна маса, както се случва при мъжете. Ако видите много мускулеста жена в състезание по боди билдинг, знайте, че тя най-вероятно е взимала синтетичен тестостерон или анаболни стероиди.

Тренировките с тежести са стягащи и тонизиращи, изгарят мазнините и забързват метаболизма, а не изграждат маса. Така че, следващият път, когато отидете в залата, не се притеснявайте да сложите малко повечко тежест.

 

По-големи тежести, по-бърз резултат

Често се случва да видим хора (обикновено мъже), които се опитват да вдигнат повече тежест, отколкото могат да понесат на плещите си. Разбира се, това е, защото смятат, че така ще забързат резултатите от тренировките.

Всъщност по-важно е да изпълнявате правилно упражненията си. По този начин ще постигнете по-голям ефект и ще намалите почти до минимум всякакви шансове да се нараните.

Съвет: Генерално, ако вдигате тежестите по правилния начин, ще чувствате напрежение в мускула, за който работите. Но не болка или дискомфорт в ставите.

Движенията ви трябва да са прецизни и равни, почти все едно сте машина.

Ако треперите под тежестта на гирите, вероятно сте надценили себе си и възможностите си.

Ако ви се струва, че нещо не е наред, вероятно е така. Например – ако лостът не е успореден на пода, когато клякате да речем, това значи, че натоварвате повече единия си крайник, отколкото другия.

Следете за баланса, съветват от busywomenfitness.com.