Тя е синьо-зелената кралица, майчиното мляко на земята или просто храна на бъдещето. Името й е странно, почти като женско име, но затова пък е благозвучно. И това съвсем не е най-важното – има си причина спирулина да се причислява към най-важните така модерни напоследък суперхрани.

Тя е най-обещаващата храна на бъдещето, но е позната и се използва от векове назад. Сигурно ще ви е интересно да научите, че синьо-зелената кралица всъщност е водорасло, украсено в тези цветове. Размерите й са микроскопични, а формата – спираловидна, откъдето всъщност произхожда наименованието й. Към качествата й се приписват само такива, които започват с най- и в пъти повече от…

  • доказано най-силната и балансирана храна в света
  • най-богатият естествен източник на бета-каротин (10 пъти по-силна концентрация от морковите) и желязо
  • съдържа 7 пъти повече калций от млякото
  • има 6 пъти повече натурален протеин от яйцата
  • тя може да произвежда 20 пъти повече протеин на акър земя от соята
  • изключително богата на антиоксиданти
  • голямо разнообразие от витамини и най-вече такива от групата на В витамините

Това прави спирулина съставката с най-разнообразното компонентно съдържание, богато на хранителни вещества в света.

И освен това, тя вирее успешно във всички части на планетата – не е особено претенциозна и може да бъде култивира навсякъде – дори и в най-неплодородните места и региони. Все пак предпочита най-горещите и слънчеви области на земното кълбо.

Хем храна, хем лекарство

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Едновременно с всичките й качества на суперхрана, спирулината се използва и като лекарство, и то доста успешно. В медицината тя се прилага за лекуване на:

-    сърдечно-съдови заболявания
-    чернодробни заболявания
-    анемии
-    онкологични заболявания
-    стресови ситуации и депресии
-    СПИН
-    гинекологични заболявания
-    отравяния с тежки метали
-    кожни болести
-    отравяне с тежки метали
-    др.


Храним се със спирулина за отслабване?

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Снимка: Thinsktock/Guliver Photos

Мирководораслото съдържа едно много важно вещество за всички, които желаят да редуцират част от теглото си – фенилаланин. То потиска апетита и именно поради тази причина диетолозите го използват и препоръчват при спазване на определен хранителен режим с цел отслабване. Широкоприлагано е и при регулиране на теглото при диабетици.

Кой още използва спирулина

Заради всичките си невероятни дадености, от около 30-40 години тя е обект на изследвания, които достигат до впечатляващи заключения, които вече се прилагат на практика. Спирулината служи за храна на космонавтите, на спортистите, на работещите в противоатомни убежища, използва се за регенериране на въздуха в подводници и космически кораби.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЗелена спирулина таблетки, Снимка: Thinsktock/Guliver Photos

Спирулината се разпространява под формата на таблетки, капсули, прах и др. Практически може да се приема през целия живот на човек като вид хранителна добавка или като метод за лечение на дадено заболяване. Досега не са били установени противопоказания или някакъв вид вредно действие върху организма на човек.