Жените трудно говорят за сексуалния си живот, особено когато имат неудовлетвореност и дори разочарование. Още по-рядко от мъжете те се обръщат за професионална помощ  към сексолог или психотерапевт. А проблеми съществуват, например когато жената не може да изживее оргазъм, когато изпитва болки вместо удоволствие. В разговори с приятелките с лекота се употребяват термините фригидност, вагинизъм, но само специалист може да разбере какво се случва и как може да се преодолеят наличните неблагополучия.

Повече от 25-годишен е професионалният опит като сексолог на доц. д-р Румен Бостанджиев, който е убеден, че

след 2-3 психотерапевтични сесии може да се възстанови себеусещането за пълноценност на жената,

която е страдала.  Понякога ниската себеоценка, че не е достатъчно красива, че не заслужава нищо повече, води след себе си чувството за вина за несполучливия брак. Когато тя не може да заяви своите предпочитания в секса или не вярва, че нейното желание ще бъде зачетено, тя се чувства с ограничена сексуална свобода. Най-правилно причините могат да бъдат установени, когато се консултират и двамата партньори.

Редица проучвания показват, че

непълноценият секс често е причината за влошаване на отношенията в семейството

и провалянето на брака. Не случайно древната китайска медицина отрежда важно място на секса в поддържането на доброто здраве и дълголетие.

Сексуалното човешко общуване доц. Бостанджиев нарича празник,

който всяка двойка би могла да изживее като намира своите оригинални маниери за наслада в интимността, а също с предизвикателно бельо, подходяща музика или цветно приглушено осветление, приятни аромати, свещи, мазила.

Когато се изгради това отношение към интимността като към нещо специално и празнично, няма как да не се получи жадуваният резултат на удовлетвореност и щастие от секса.