Утвърждаването на 40-дневния Коледен пост e свързано с деня 25 декември, в който се чества Рождеството на Господ Иисус Христос. Според Българската Православна Църква  Рождественският (Коледният) пост започва от 15 ноември и завършва на 24 декември.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост  се разрешава риба. Мекотелите (охлюви, миди, октоподи, калмари, рапани и др.) също се приемат за постни храни.

Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина на постене. Хората с хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщят и мнението на лекаря.

Продуктите, от които имате нужда за пости

Това са: варивата – боб, леща, ориз, булгур, нахут, елда, киноа. Опитайте вкуса на соевите продукти (соево мляко, тофу, соеви шницели и кайма). В салатите добавяйте кълнове, авокадо, ядки и семена (орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе).

Разнообразни ястия може да приготвите със сезонните зеленчуци: зеле, картофи, тиква, карфиол, царевица, комбинирани с праз, патладжан, моркови, бамя, грах, зелен фасул, гъби.

Различните видове макаронени изделия са подходящи за пости при условие, че на етикета им не е отбелязано наличието на яйца и мляко.

С изключение на първата седмица и последните 4 дни от Рождествените пости, през останалото време е позволено да се яде риба, а на Никулден тя е задължителното празнично ястие. Най-добре разнообразявайте с различни вкусове морска и речни риби – шаран, толстолоб, пъстърва,скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, риба тон, херинга, лефер, паламуд, а също и с богатството от мекотели - калмари, октоподи, миди и рапани.

Плодове и соковете им консумирайте без ограничения. Те са нужни заради ценните витамини и минерали в тях.

За да поддържате не само добра физическа и емоционална форма, а и стабилна духовност, не е късно да започнете да спазвате пост. Посъветвайте се с опитен духовник и помолете да благослови поста ви. Постът не е цел, а средство за смирение. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета. Телесният пост заедно с духовния образуват истинския пост.

За всеки ден от Рождественските пости ще намирате интересни и практични "Постни рецепти на деня”.

Предложението за днес, 14 ноември ще откриете тук>>>