.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Четирите благородни истини на Буда

Евгений Милов | преди 10 седмици
Буда
Снимка: iStock
Как да победим страданието, страха, стреса и неудовлетвореността

Четирите благородни истини са най-важното учение в будизма и представляват идейна рамка на будистката мисъл. Четирите Благородни Истини обяснява природата на "дукха" (страдание, страх, стрес, неудовлетвореност), причините за него и как да го победим. Буда произнася Четирите благородни истини по време на своята първа проповед, след като постига просветление.

Благородната истина за страданието – раждането е страдание, старостта е страдание, болестта е страдание, смъртта е страдание, скръбта, риданието, болката, мъката, отчаянието са страдание, обединението с неприятното е страдание, раздялата с приятното е страдание, незадоволяването на желаното е страдание, петте състояния на привързване (материя, чувство, възприятие, умствени образувания, съзнание) са страдание. Изобщо обусловеното състояние на ума е страдание. Това е съпоставимо с болест, която следва да бъде разбрана.

Буда
Снимка: iStock

Благородната истина за причината за страданието – силното желание, което поражда прераждане, съпроводено от страст и наслада, наслаждаване на това и онова, тоест желание за сетивно удоволствие, за съществуване, за несъществуване. Причината на всичко това е основното невежество.

Това е аналогично с причината за болестта, която следва да се изкорени.

Благородната истина за края на страданието – пълното прекратяване на същото това желание, отказване от него, напускане, освобождаване и отделяне от него. Прекратяването възниква от щастието, което е свободно от страдание.

Това е целта, която трябва да се достигне.

Благородната истина за пътя към края на страданието – Благородния осморен път, който включва правилен възглед, правилно мислене, правилна реч, правилно поведение, правилно препитание, правилно усилие, правилна осъзнатост и правилна съсредоточеност.

Това следва да се разбира като лекарството, което премахва болестта.

Буда
Снимка: iStock

Според учението на Буда хората се прераждат от незапомнени времена, заради неразбирането на Четирите благородни истини. Но когато бъдат напълно разбрани – слага се слага край на прераждането и страданието, и се постига най-висшето възможно щастие – на просветление.

Когато Благородния осморен път бъде напълно развит, човек разбира страданието, а когато разбере страданието – желанието се изкоренява. Бъде ли изкоренено желанието, постига се край на страданието – или нирвана.

25 Буда мъдрости, които ще променят живота ви"Буда" означава „пробуденият", просветленият"
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
"Чудото винаги ни чака някъде близо до отчаянието." Е. М. Ремарк
Мисъл на деня на Е. М. Ремарк
Кое ще е новото ви през новата година?