Милиони жени раждат всяка година и няма нищо страшно в това, но понякога с бебето идват и някои странични ефекти. Често срещана е уринарната инконтиненция, която представлява неволно изпускане на урина. Причините за проблеми с уринирането могат да са всякакви и вагиналното раждане е една от тях. Други интервенции, които нараняват тазовите нерви и мускули, също може да ги предизвикат.

Какви може да са проблемите с уринирането?
Има няколко типа: стрес инконтенция, свръхактивен пикочен мехур, преливна, функционална и смесена.

Стрес инконтиненцията е изпускането на малки количества урина при кихане, кашляне, вдигане на тежко или смях. Тя е и най-често срещаната при жените, които скоро са родили.

Свръхактивният пикучен мехур се проявява, като внезапен и силен порив за уриниране. При него е възможно в рамките на секунди да се изпуснете, още преди да сте стигнали тоалетната.

Преливната инконтенция е непрекъснато капене на урина, породена от препълнен пикочен мехур, при който пълното изпразване е затруднено.

Функционалната е свързана със случаите на деменция или други състояния, които не позволяват на пациента да осъзнае нуждата си от уриниране.

Последната смесена инконтиненция включва комбинация от споменатите типове, като най-често това са първите два.

Колко е разпространено?
Според Националната служба по здравеопазването на Великобритания (NHS), стрес инконтиненцията е силно разпространена сред родилките. Национален тест показва, че почти половината от жените, които са родили, имат проблеми с уринирането. Според изследванията, една трета от дамите се притесняват да обсъждат този проблем, макар и той да е масов. А половината от тях – 46 %, се чувстват дискомфортно да говорят по този въпрос с приятелите си.

Снимка: istockphoto.com

Какви лечения се предлагат?
Този проблем се проявява в първата година след раждането и една от възможностите за лечение е упражнения за стягане на тазовото дъно. Те могат да помогнат при контрола на пикочния мехур чрез упражняване и в крайна сметка затягане на тазовото дъно. Укрепването на мускулите около пикочния мехур, вагината и ануса също са основна цел на упражненията.
Мускулите на тазовото дъно се използват, за да контролират потока на уриниране.

Кегеловите упражнения, които представляват волево съкращаване на мускулите, могат да се извършват 20-кратно за по 10 секунди 3-4 пъти на ден. Възможностите за упражнения са много, но е добре да се посъветвате с лекар. Има упражнения за трениране на мехура, чрез отлагане на уринирането или притискане и отпускане на пикучния мехур по определен начин. Важно е дишането да е нормално по време на всички упражнения.

Уриналната инконтиненция, може да се лекува и с медикаменти като дулоксетин. Това лекарство има своите странични ефекти и вашият лекар ще ви го предпише, ако смята, че това е най-добрият вариант.

Хирургични процедури, които включват поставяне на изкуствен уринарен сфинктер около уретрата, който е с пръстеновидна форма и е изпълнен с течност - целта му е да притиска пикочния канал и още варианти спрямо проблема на пациента.

Важно е да се обърне внимание на този здравословен проблем. Той може да доведе до кожни раздразнения и възпаления в областта на слабините, както и да повиши риска от инфекции. Често се среща и избягването на полов контакт, ограничаването на социалните контакти и промяна в целия начин на живот на пациентите заради проблема.