Знаете ли, че чревната флора събира трилиони микроби, обхващащи най-малко 1000 различни видове. Всички те играят определена функция в човешкия организъм. Някои участват активно в процесите на обмен на веществата, други – в стимула на имунната система, а трети допринасят за доброто настроение. Всъщност, става дума за т.нар. пробиотици. Това са най-полезните форми на чревните бактерии, благоприятстващи състоянието на храносмилателната система. Следва да си припомним кои са продуктите, които изобилстват на така полезните пробиотици, както и да се постараем да ги включваме по-често в ежедневното си меню.

#Кисело мляко
Киселото мляко е богато на пробиотици, протеини и калций, много важни за здравите кости, мускули и нерви. Приготвено чрез добавяне на уникалните за българските ширини бактерии – lactolacillus и bifidobacteria, към прясното мляко, киселото мляко е същински еликсир на младостта. Живите бактерии балансират чревната киселинност и подсилват имунитета. Освен това понижават холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания.

#Кефир
Кефир е ферментирала млечна напитка.Специалитет на руснаците. Уникална комбинация от козе мляко и ферментирали зърна кефир. Отличава се с високо съдържание на лактобацили и бифидус бактерии и антиоксиданти.

Днес, благодарение на все по-нарастващия интерес към ферментиралите храни, кефирът се предлага в разнообразни вкусови варианти.

#Кисело зеле и кимчи
Киселото зеле всъщност е ферментирало зеле. То е изключително богато на здравословни бактерии и на витамини от група В, А, Е и С. Киселото зеле помага за намаляване на симптомите на алергия. Кимчи пък са ферментирали зеленчуци. Те са пълни догоре с пробиотици и витамин А (който е важен за здравето на кожата, зъбите), както и на още цял куп други полезни хранителни вещества.

#Темпе
Темпе е ферментирал продукт, направен от соеви зърна и изобилстващ на пробиотици. Богат източник на витамин В12, тази вегетарианска храна може да бъде задушавана, печена или поръсена върху салати.

Правилно приготвеното темпе е с много ниско съдържание на сол, което го прави идеален избор за тези, които са на диета с ниско съдържание на натрий.

#Ферментирало сирене
Сред най-полезните и богати на пробиотици са сирената с висока степен на ферментация. Такива са сирената гауда, чедар, пармезан, сините сортове и швейцарското сирене. Зрелите сирена се комбинират добре с червено вино. Полутвърдите и не твърде солени – с младо плодово вино. Сините сирена се съчетават успешно със сладки тежки вина.

#Мътеница
Тази богата и вкусна напитка също е мощен източник на пробиотици, дори повече и от киселото млако. Получава се при процеса на домашно извличане на масло от полу-ферментирало мляко, започнало леко да се пресича. За разлика от айряна, мътеницата има малко по-гъста консистенция и наличие на по-голям процент масленост. Процесът на ферментация прави вкуса на мътеницата по-кисел и тръпчив. Мътеницата често се използва в сладкарската практика, под формата на добавка при приготвянето на различни торти, пудинг закуски и кремове. Подложена на топлинна обработка обаче, мътеницата губи голяма част от така полезните си бактерии.

#Мисо
Мисо е традиционна японска подправка, която се приготвя от ферментирали соеви зърна и гъбата плесен Aspergillus oryzae, известна на японски като коджи-кин. Мисо е с високо съдържание на пробиотици, протеини, витамини и минерали.

Тя представлява гъста паста, която се използва за сосове и консервиране на зеленчуци или месо. От нея се приготвя чудесна супа – любим специалитет на всички японци. Преди да използвате мисо като добавка към което и да било ястие обаче, се уверете първо, че не е било подложено на топлинна обработка, водеща до унищожаване на полезните бактерии.