Радостта е усещането, което носим вътре в себе си, но трябва да го "събудим”. Съветите за трайните източници на радостта, д-р Дийпак Чопра дава под формата на 12 въпроса в книгата ”Пристрастеният човек”. От отговорите им може да получим представа за здравето и за себе си.

1. Наспахте ли се добре миналата нощ?

Твърде многото сън и безсънието са признаци на депресия, а много от пристрастените хора са депресирани. Ако спите повече от 10 и по-малко от 6 часа, това е област, в която може да направите положителни промени.

2. Започнахте ли деня си с полезни и приятни дейности, които да укрепят тялото и духа ви?

Събуждайте се с радиочасовник, настроен на спокойна музика. Закусвайте. Така не започвате деня със стресиращо лишение.

3. Намирате ли истинско удовлетворение в работата?

Ако в момента не можете да направите радикални промени, потърсете странични занимания, които биха могли по-късно да бъдат развити.

4. Ако сте се разгневили на някого или на нещо, успяхте ли да го изразите по конструктивен начин?

Ключовият фактор в този процес е осъзнаването, че гневът е създаден от самите вас, а не от онова което някой друг е сторил или казал. Независимо какво се случва, изборът как да се отвърне винаги е ваш.

5. Успяхте ли днес да усетите природата с осъзнатост и възхищение?

Връзката с природата в града може да се запази като в свободното време се разхождате в парк или покрай воден басейн или дори като излезете на слънце през деня. Грижата за стайно цвете или домашен любимец също помага.

6. Намерихте ли време за хоби или спорт?

Спортът е едно от най-ефикасните средства за стимулиране на отделянето на ендорфини в мозъка и на това се дължи състоянието на приповдигнатост, което е присъщо за спортистите.

7. Успяхте ли да отделите малко време, за да останете насаме със себе си?

Наличието на постоянен шум, характерен за съвременния живот, е една значителна причина за немотивираното безпокойство. Медитацията е противоотрова на този фонов шум. След нея човек се чувства успокоен и стимулиран едновременно.

8. Днес смяхте ли се с удоволствие?

Стресът и гневът карат хората да забравят как да се смеят щастливо, без да е за сметка на нечие унижение или нещастие. Опитайте се да си спомните нещата, които са ви карали да се смеете от сърце. Това са скъпоценни моменти и вие трябва да си позволите да мислите за тях всеки път, когато се почувствате потиснати.

9. Успяхте ли да си починете малко, след като бяхте уморени и стресирани?

Повечето хора имат усещане, че никога нямат време. Светът няма да се срине, ако си почивате от време на време. Дори ще работи по-добре през останалата част от деня.

10. Храните ли се в приятна обстановка и с приятна компания?

Опитайте се да превърнете поне едно от храненията в деня в наистина приятно и отморяващо изживяване. Древната индийска наука за здравето Аюрведа препоръчва, ако имате възможност, това да бъде по обедно време.

11. Показахте ли на приятелите си и на семейството си, че ги обичате?

Прегръдката, разговорите, храненето заедно, съвместните разходки, слушането на музика с любимите хора тава са само някои от множеството начини за изразяване на любов. В целия живот няма нищо по-здравословно и по-важно от това.

12. Получихте ли непринудена и радостна обич в замяна?

След като осъзнаете, че много хора ви обичат и, че самите сте способни да обичате, ще изживеете най-голямото богатство.

Препоръката е от време на време да се препрочита този списък, защото има какво да ни даде в осъзнаването на трайните източници на радост.