Острият цистит е в резултат от възпаление на стените на пикочния мехур, затова диетата трябва да осигурява "промиване" на пикочните пътища, за да се изхвърлят причинителите на инфекцията без да се допусне по-нататъшно усложнение. Лечението на цистита трябва да се придружава и от правилна диетата.

Основни правила на диетичното хранене при цистит

Човек има нужда от обилно хидратиране с употребата на течности до 2 л на ден. Ако циститът протича с висока температура, обемът им се увеличава до 2,5 л. течности. Това може да са плодови и зеленчукови сокове (с изключение на доматен сок), нектари, компоти, минерална вода (с карлциев хлорид), билкови чайове от мечо грозде, от царевична коса без захар.

Включват се храни, които имат диуретично действие - пресни моркови, краставици, спанак, а от плодовете - пъпеши, дини, тикви, круши, боровинки. 

След кризата от остър цистит към диетата може да влезе мляко и млечни продукти, извара, безсолно сирене. Микрофлората в млечните продукти помага на лечебния процес. По-късно може да се консумира месо и риба.

Предиобед да се ядат по-калорийните храни. В следобедните часове да се ядат леките храни.

Ограничават се: люти подправки, солено, пържено, пушено, кисели и консервирани продукти. Забраняват се храни с консерванти и оцветители. При остър цистит се забранява употребата на спиртни напитки, кафе и черен чай. 

Ограничителната диета включва: цитрусови плодове и портокалов сок, грозде, праскови, сливи, авокадо, банани, майонеза, стафиди, ядки и шоколад. Ограничение има за използване на картофи, тестени изделия от бяло брашно, сладкиши.

В диетата при хроничен цистит много важно е да има достатъчно количество на протеини, витамини и минерали, а съдържанието на въглехидратите и мазнините трябва да се ограничи. Най-подходящите храни са:

Извара

Сирене

Мляко

Зеленчуци и супи от тях

Сурови пресни плодове

Каша от елда

Варено месо

300 мл морковен сок, прясно изцеден.  Не по-малко благотворен е диненият сок. 

Най-ефективната напитка, която може да предотврати повторно обостряне на цистита се счита сок от червени боровинки. В тях се съдържат антоцианини, които пречат на размножаването на микроорганизмите в урината и препятстват проникването им в лигавицата на уретрата.

Срещу възпалителния процес се препоръчва лъжичка мед на гладно.

Може да запишете всичко, което ядете и пиете, и по състоянието си след това сами да определите подходящата за вас диета.