На съседната маса в ресторанта седи спортистка, според мнението на мъжете от моята маса, плувкиня, гребкиня, кану-каяк или, евентуално, състезателка по плажен волейбол. Срещу нея, на масата, е подпрял лакти спретнат, доста по-възрастен мъж, с излъчване на бивш спортист.

- Тренер, защо си изкарал всички бутилки зелен чай от хладилника?
- Ами, защото, млада госпожице, прекаляваш с пийването на студен чай, току-що изваден от хладилника. Знаеш, че освен бивш състезател и настоящ треньор, съм доктор и изследовател в областта на нефрологията. Доскоро, миналата година, участвах в интересно изследване на причините и причинителите на бъбречните заболявания. Студеният чай, тази така популярна напитка в горещото време, благодарение на богатото си съдържание на оксалатни соли и "навика" им да се утаяват в бъбреците, става причина за появата и формирането на песъчинките и оксалатните камъни. Според моите наблюдения, вие, госпожице, сте генетично предразположена към образуване на камъни в бъбреците. И за теб, както и за всички предразположени, студеният чай е абсолютно противопоказен!
- И аз знам това-онова за камъните. Знаеш, и татко, и братчето ми доскоро имаха такива проблеми. Много е болезнено...!
- Да, мъжете страдат 4 пъти по-често от бъбречно-каменна болест. И този риск след 40-годишна възраст обикновено нараства. Но и дамите не са застраховани. При по-активно спортуване или поради естествени възрастови промени рискът от това заболяване е много висок. Това е така, защото нивото на естрогена в организма намалява.
- Щом казвате, преминавам на фреш.
- Да, и аз бих те посъветвал, а и не е необходимо да е леден.

Така че, мили дами, имайте едно на ум. Изберете прясно изцедения плодов сок, а чая пийте топъл, било то зиме или лете.