Вкусът на бобовите култури е добре познат, тъй като те са част от традиционната българска кухня. Наричаме ги още варива (леща, боб, грах, нахут, соя), защото ги консумираме в сварен вид. Чрез сваряването, трудно смилаемата целулозна обвивка, става по-лесно усвояема от червната лигавица. Във ястията всички бобови култури трябва да са много добре сварени и набъбнали. Съображението е, че по време на варенето, във водата остават, нежеланите в техния състав,  инхибитори на храносмилането. В случай, че консумираме тази вода, може да получим коремен дискомфорт с подуване и тежест. Затова е добре да се отцеди първата вода. Въпреки това,

зрелият фасул и грахът не са подходящи за хора с оплаквания от колит.

Нахутът не подува корема, както бобът и грахът. Богат е на цинк и лецитин, които са необходими за мъжката репродуктивна функция.

Нахутеният пастет – хомус, е същинско вкусово вълшебство

Приготвя се бързо и лесно, като към сварения и отцеден нахут (след като е бил накиснат 12 часа) се добавят: сусам, маслини, чесън, кимион, джинджифил, бахар, сол и лимонов сок, на вкус. Всичко това се пасира до получаване на пастет. В книгата "Човешкото хранене” д-р Георги Гайдурков определя тази рецепта "силна по състав, която трябва да присъства по-често на трапезата”.

Лещата е най-леката от бобовите култури, защото не подува корема

И за нея важи основното правило - да се накисва от вечерта във вода, за да омекнат зърната, след което се проплаква и отцежда. Така обработени, освен леща, боб и грах, все по-масово в храненето си включваме рецептите със соя и нахут. Всички бобови култури добре се съчетават със зеленчуци и със зърнени култури.

Чрез бобовите ястия, по време на Великденските пости, може да си осигурим пълноценен белтъчен внос.