Празникът затова е празник - целият ден и цялата вечер са по-различни и по-специални! Тези дни са съпътствани с приповдигнато настроение, много подаръци и деликатеси, които не сме си позволявали през годината. Ще вкусим от печените меса, по-майсторлийските гозби и от десертите - като баклавата, например, която изисква 24 часа за приготовление, за да бъде сочна.

След празника обаче остават умората и дискомфортът. Повечето от деликатесите и "кулинарните изящества” обикновено са по-тежки за храносмилането, защото са по-солени и пикантни, а някои и по-мазни - като френските сирена, например.

Ето защо предлагам няколко навременни съвета срещу преяждането и дискомфорта след празника:

Хранете се бавно. Осъзнайте, че имате на разположение цялата вечер, за да се насладите на поднесените ястия.

Вкусвайте и от зеленчуковите салати, независимо че те не печелят в конкуренцията с майонезените салати.

Пийте червено вино. То е признато, че има свои подпомагащи храносмилането качества.

Заложете на минерална или чешмяна вода. Поставете я на масата в красива кана вместо подсладените газирани напитки.

Как да поддържаме тонуса си до края на празничната вечер и какво да хапнем на следващия ден вж. тук.