Както всяка става, тазобедрените стави са "тапицирани” с хрущялна тъкан, която нормално е гладка и по този начин осигурява свободно движение в пълния обем на ставата. След травма, възпалителен процес, прекомерно натоварване и с напредване на възрастта ставните повърхности загубват тази си гладка "смазана” повърхност.  Хрущялът изтънява, появяват се костни образувания (остеофити или шипове), ставата се деформира и човек започва да усеща силни болки и ограничение при движение. От рентгеновата снимка ортопедите преценяват кога ставата трябва да бъде заменена с изкуствена.

Ендопротезата е от биологично поносим метал,

която има подобие на анатомичната форма на ставата в скелета на човека. "Нашите пациенти предимно са в третия възрастов диапазон, често пъти между 70 до 90 години. Възрастта в никакъв случай не е критерий, според който да избираме пациентите. Напротив, точно възрастният човек  заслужава най-доброто лечение”, споделя ортопедът д-р Венцислав Димов, специалист в ендопротезиране на тазобедрени  и коленни стави.

Ендопротезиране при млади мъже основно се налага по повод на остеонекроза, при която бързо настъпва разрушаване на костта и дегенерация на самата става. "Заболяването понякога се развива за месеци”, обяснява д-р Димов.

Миниинвазивна ортопедия

Оперативното време за поставяне на ендопротеза на тазобедрената става е между 30 и 60 минути. "Ние не само имплантираме изкуствената става, а трябва да осигурим нормална дейност на тази става. Като изкуствена става, тя няма самодвижещ се механизъм, а зависи от околните тъкани и мускулатура, които ние максимално щадим по време на операцията. Прилагаме това, което по света правят в повечето клиники”, пояснява д-р Димов.