Твърде стряскащо звучи диагнозата множествена склероза за тези, които не знаят, че това не е склероза на мозъка. Хората, които се изправят пред тази болест, обикновено са в млада и активна възраст. Проявите са различни. Понякога - умора и слабост в движението на ръцете, при други се затруднява походката и започват да куцат. Не рядко се засяга зрителният нерв, тоест страда зрението. Те обаче не са умствено увредени, както се създава впечатление, когато се чуе склероза и то в съчетанието - множествена склероза.

25 май – Световен ден на множествената склероза

В срещата, организирана от Фондация „Множествена склероза Общество – България”,  днес в София взеха участие шестима от най-известните невролози и ръководители на клиники по неврология, представители на Агенцията по заетостта, психолози и кинезитерапевти, както и болни от множествена склероза. Един от акцентите на срещата беше работодателите у нас да се запознаят повече с това заболяване и не само да не уволняват, а дори да назначават на работа хора с множествена склероза. Болните понякога може да са по-бавни, но с толерантно отношение на колегите ще им се даде шанс да не губят своята социална значимост.

Разговарях  с двама мъже, които страдат от това заболяване от години

Те бяха дошли в инвалидни  колички. Впечатлиха ме със силно излъчване и с това, че мъдро и сериозно гледат на живота си сега и в бъдеще. Васил Абрашев не е имал шанс да си намери работа и очаква, че с помощта на фондацията и промените в наредбата, ще бъде назначен някъде. Към Христо Балабанов съдбата е била по-благосклонна. Четири години се е криел, че има множествена склероза, за да не го уволнят, но днес той продължава да работи, вероятно защото неговият работодател е германец.

Невролозите също искат множествената склероза да влезе в списъка на болестите под закрила от уволнение. По време на срещата проф. д-р Парскева Стаменова ни разказа за свои пациенти: „Не смеят да си вземат болничния лист, за да не ги уволнят”.

Не бива да се забравя, че психическият стрес още повече задълбочава болестта. Когато научава диагнозата си, болният се нуждае дори от професионална психологическа подкрепа. Едно уволнение би усложнило здравословното му състояние.

Очаквайте интервюта с проф. д-р Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология и Таня Иванчева, председател на Фондация „Множествена склероза Общество – България”.

Сайтът на Фондация "Множествена склероза Общество – България" разгледай тук >>>