#Дрезгавият глас ще си отиде
Само три дни без цигари са достатъчни, за да усетите, че дрезгавината в гласа ви започва да отшумява. След два месеца вие вече ще се радвате на перфектни вокали, изчистени от всякакви хрипливи и дразнещи гласа ви шумове и интонации.

#Дробовете ви ще дишат свободно
Само от едно дръпване от цигарата, в тялото ви попадат над милиард свободни радикали, които се полепват по белите ви дробове, а оттам се разпространяват в целия организъм. Необходими са само 24 часа без цигари, за да започнат белите дробове да се изчистват от натрупаните катрани. Само след още едно денонощие никотинът е напълно изхвърлен от организма. Тогава именно настъпва т.нар. "никотинов глад", когато нуждата от цигари е най-голяма. Три дни след освобождаването от игото на цигарите, белите дробове започват да дишат по-леко, стават по-здрави и издържливи на всякакъв тип физически натоварвания – танци, бягане и плуване нормализира се действието на бронхите.

#Сърцето ще е по-здраво
Тютюневият дим съдържа над 4 000 токсина, някои от които се вливат директно в кръвообращението, а оттам достигат и до сърцето. Само две седмици без цигари са ви необходими, за да усетите как кръвообращението ви се подобрява, а физическото натоварване не ви уморява толкова, колкото по време на цигарения ви период. Не се задъхвате както преди. Сърцето вече е забравило робството, в което е туптяло, под въздействието на токсините в цигарения дим. Година, след като сте спрели пушенето, рискът от инфаркт драстично намалява.

#Очите ще се прояснят
Факт е, че постоянното излагане под дразнещото въздействие на цигарения дим прави очите на пушачите зачервени и уморени. Не случайно усещането за сухота и помътняването на очната ябълка са характерни белези при пушачите. Пушенето също така допълнително допринася за развитието на редица очни заболявания. Един от най-разпространените ефекти от пушенето е развитието на катаракти. За сведение, рискът от развитието им при пушачите е 2.2% по-голям от този при непушачите. Успокояващата новина е, че само в рамките на седмица без цигари ще почувствате проясняване на погледа и нормализиране функциите на окото и ще намалите до минимум риска от очно заболяване.

#Кожата ви ще засияе
Тютюнопушенето влияе много негативно върху състоянието на кожата – провокира появата на петна, неравности, преждевременно набръчкване. Всички сме чували термина "лице на пушач". То се характеризира с преждевременно състарена кожа, бръчици около устните, очите и носа и сивеещ цвят на кожата. За виновници на този проблем са сочени свободните радикали, които под въздействието на тютюневия дим и погълнатия катран се превръщат в основни причинители на редица заболявания и проблеми с кожата. Освен това пушенето разгражда колагена от кожата , което я прави по-отпусната. В резултат тя губи еластичността си, изтънява и повяхва. Само антиоксидантите и здравословният начин на живот могат да намалят щетите. Добрата новина за отказалите цигарите е, че само две седмици са необходими, за да възвърне естествения си младежки вид на кожата.

#Зъбите ви ще стана по-бели
Зъбите на пушачите се характеризират с подчертано по-жълтеникавия си оттенък. Това се получава в резултат на бактериите в устата на пушачите, които се развиват под въздействието на катраните и никотина. Поради факта, че пушачите се отличават със сухота в устата, те не отделят слюнка, която да отмие бактериите. В резултат те се натрупват по зъбите, а ефектът от това е тяхното пожълтяване. Отказът от цигари не само че ще възстанови естественото слюноотделяне в устата и ще възвърне естествения бял цвят на зъбите, но и ще заздрави венците. Нужни са само 2 до 3 седмици, за да забележите резултата.

# Рискът от рак на белия дроб е с 600% по-малък
Само една година след отказването на цигарите, рискът от рак на белия дроб се изравнява с този при непушачите – т.е. той става с 600% по-малък от времето, когато сте пушили. Изследователите твърдят, че не са били открити никакви остатъци от канцерогени и радиация в белите дробове на бивши пушачи една година след отказа им от цигарите. Само една година ви е необходима, за да надвиете успешно вредния навик.