.
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какви са ползите от ходенето за мозъка

Евгений Милов | преди 43 седмици
ходене
Снимка: iStock
Прави ни по-умни и засилва паметта, като подобрява притока на кръв към главния мозък

Всички сме чували за ползите от ходенето върху мускулите, сърдечно-съдовата и опорно-двигателна система, както и за доброто общо здравословно състояние, но как се отразява върху мозъка?

Ходенето прави хората по-умни, като подобрява притока на кръв към главния мозък и засилва паметта и когнитивните способности, като ефектът е по-слаб от бягането, но по-голям от колоезденето.

ходене
Снимка: iStock

Изследването на американските учени от "New Mexico Highlands University" обхванало дузина доброволци, придвижвали се с постоянна скорост от около 1 м/сек, чието кръвоснабдяване на главния мозък е измерено неинвазивно с ултразвук. 

Ударът на стъпалото при ходене създава вълни на налягане през артериите, които значително променят и могат да увеличат притока на кръв към мозъка, пояснява резултатите ръководителят на изследването д-р Ърнест Грийн. 

ходене
Снимка: iStock

Знайте още, че ходенето намалява наполовина риска от преждевременна смърт за хората, които от 1000 крачки постепенно достигнали 10 000 дневно.

Пълните резултати от научното изследване са били представени по време на годишната конференция Experimental Biology 2017 в Чикаго и публикувани в "EurekAlert!".

ходене
Снимка: iStock
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Били ли сте жертва на сексуално насилие?