Смяната на часовите зони при дълги пътувания е уморителна за всички. Не ни се спи през нощта, а през деня ни е замаяно и имаме чувството, че ще заспим на стола. Това обаче е само „видимата” част на jet lag – терминът, с който се описва дискомфорта при смяна на часовите зони. Изследвания върху пилоти и стюардеси показват, че хаосът, който настъпва в организма ни, е много по-голям отколкото си мислим.

Увеличен риск за рак

Оказва се, че хората, пътуващи често, са застрашени в по-голяма степен от рак на гърдите, кожата и простатата. Разбира се, една от причините за това е космическата радиация, на която са изложени пътуващите в самолета. Но опити с мишки, които са допълнително защитени от радиацията, показват, че те са по-предразположени към рак отколкото мишки, които не пътуват.

Влошаване на паметта

Екипажите на дългите полети имат повишени нива на кортизол, наричан хормон на стреса. Работещите дълго време като екипаж на междуконтинентални полети са показали по-слаба памет в сравнение с наземния персонал, както и в сравнение с колеги, които летят отскоро.

Добрата новина е, че колкото по-бързо се върнем в ритъм, толкова по-добре. Не е нужно да забавяте адаптацията, за да става тя по-плавно. Общото правило е, че за всеки час разлика е нужен един ден за влизане в ритъм, като при пътуване на запад възстановяването е по-лесно. Тоест, ако сте пътували от София до Ню Йорк, ще ви трябват седем дни за пълно възстановяване, тъй като разликата между двата града е седем часа.

Как да се подготвим за предстоящо пътуване

Опитайте се още преди пътуването да промените малко режима си. В продължение на три дни си лягайте с един час по-рано или по-късно в зависимост от това в каква посока ще пътувате. Ако трябва да лягате по-рано, избягвайте силната светлина в часовете преди заспиване, за да настроите по-лесно организма си. От пет до седем часа преди лягане може да вземете 3 милиграма мелатонин. След събуждане се постарайте да излезете на слънчева светлина (ако има такава), за да настроите тялото по-лесно към режим „ден”.

Постарайте се да си почините добре след пристигане в крайната ви цел. След събуждане излезте на слънце и пийте повече вода.

Забележка: След приемане на мелатонин не трябва да се шофира. Освен това, мелатонинът не трябва да се ползва твърде често за справяне с безсъние.